Táto mrkvová torta od Mareka z relácie Pečie celé Slovensko vyzerá tak, že je aj škoda do nej zarezať nožom. Ale takéto dobroty sa predsa robia na to, aby si ich mohol človek vychutnať. Skúste si upiecť túto mrkvovú tortu s pomarančmi a krémom z mascarpone aj vy. Čo na ňu poviete?
Suroviny na mrkvové cesto:
- 3 vajcia
- 300 g nastrúhanej mrkvy
- 1 nastrúhané jablko
- 160 g polohrubá múka
- 60 g Bio pšeničná celozrnná hladká múka „PERNERKA“
- 120 g kryštálový cukor
- 20 g strúhaný kokos
- 10 g nasekané orechy
- 1 vanilkový cukor
- 8 PL olej
- 5 PL horúca voda
- 1 ČL práčok do pečiva
Postup na prípravu platne:
Hneď na začiatok si zapneme rúru na 180 °C. Do nádoby od robota dáme vajíčka, postupne pridáme kryštálový cukor, vanilkový cukor. Dobre vymiešame. Pridáme olej a vodu. Môžeme pridať nastrúhanú mrkvu a jablko. Do misky si preosejeme múky a prášok do pečiva. Suchú zmes pridávame do tekutej. Nakoniec pridáme nasekané orechy a kokos.
Premiešame a vylejeme do tortovej nádoby o priemere cca 24 cm, ktorá je vypodložená papierom na pečenie. Cesto po upečení a vychladnutí rozkrojíme tak, že vrchnú zaoblenú časť odstránime, a zvyšné cesto rozkrojíme tak, aby spodná časť bola o niečo hrubšia ako tá vrchná. Platne polejeme šťavou z jedného pomaranča.
Suroviny na krém:
- 300 g mascarpone
- 250 g 40 % deluxe šľahačka
- 50 g práškový cukor
- ½ stužovač do šľahačky
Postup na prípravu krému:
Mascarpone si vyberieme skôr z chladničky, aby sa nám stihlo vytemperovať a neskôr sa nám krém nezrazil. Osobitne si vyšľaháme 250 g 40 % šľahačky s 25g práškového cukru a 1/2 balíčka stužovaču do šľahačky. Mascarpone vymiešame so zvyšnými 25 g práškového cukru. Postupne primiešavame vyšľahanú šľahačku. Krém len jemne premiešavame.
Mandľová plnka:
- 60 g mandľová múka
- 10 g práškový cukor
- 20-30 ml rum
Postup: Mandľovú plnku si pripravíme veľmi jednoducho a to len tak, že zmiešame všetky ingrediencie.
Doplnenie chutí:
-
1 pomaranč
- 1 konzerva konzervovaný pomaranč
Usporiadanie torty:
- Mrkvové cesto
- Pomaranče
- Mandľová plnka
- Krém
- Mrkvové cesto
- Krém
Postup zdobenia:
- Karamelové vlasy a oriešky: 200 g kryštálový cukor, očistené lieskové orechy, papier na pečenie
- Kokosové guličky: z cesta čo sme skrojili, 20-30 g maslo, strúhaný kokos, gélové farbivo pomarančové
- Jedlé kvety: malé sirôtky, najlepšie fialové
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko