RECEPT: Ovocná kytica so štafetkami, zázvorníkmi a cake pops z Pečie celé Slovensko

Rozmýšľate nad tým, s čím podať ruku oslávencovi? Zabudnite na kytice a bonboniéry a zvoľte jedlú kyticu. Tú vám pripravia napríklad aj v cukrárni, no skúsiť to s ňou môžete aj doma. Túto jedlú ovocnú kyticu pripravil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Ďoďo. Jeho kytica ukrýva štafetky, cake pops a zázvorníky. Čo poviete, nie je úžasná? Oslávenec si na nej dozaista pochutí. 

Štafetky:

  • 4 bielky
  • 120 g krupicového cukru
  • 20 g hladkej múky
  • 25 g mletých vlašských orechov
  • 45 g masla
  • 40 g hladkej múky
  • 100 ml mlieko
  • 1,5 ČL instantná káva
  • 125 g masla
  • 75 g práškového cukru
  • 150 g bielej čokolády
  • 30 g lyofilizovaných malín a jahôd na prášok

Zázvorníky:

  • 50 g medu
  • 30 g práškového cukru
  • 10 g masla
  • 120 g hladkej múky
  • ½ žĺtka
  • 1 PL mletého zázvoru
  • ½ ČL škorice
  • ½ ČL perníkového korenia
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1 bielok na polevu
  • Citrónová šťava
  • 230 g práškového cukru

Cake pops:

  • 2 ks menšieho banánu
  • 3 PL mandľovej múky
  • 1 PL medu
  • ½ PL kakaa
  • ½ ČL kypriaceho prášku do pečenia
  • 1 PL mascarpone
  • 1 PL arašidového masla
  • 1 PL roztopenej tmavej čokolády
  • 2 PL mletých mandlí
  • 200 g bielej čokolády
  • Červené farbivo

Ďalšie suroviny na kyticu:

  • 10 ks minihrušky
  • 2 ks hruška
  • 2 ks jablko
  • 150 g malín
  • 4 ks figy

Postup prípravy ovocnej kytice:

  1. Štafetky – bielky izbovej teploty vyšľaháme do peny a postupne pridávame cukor. Ak je sneh dostatočne tuhý, pridáme preosiatu múku a orechy. Takto pripravenú hmotu nanesieme na papier na pečenie a pečieme cca 9 minút pri 200 stupňoch. Po upečení cesto hneď oddelíme od papiera na pečenie a otočíme ho tak, ako sme ho piekli.
  2. Kávový krém – 45 g masla roztopíme v hrnci a pridáme múku, ako keby sme robili zápražku. Zalejeme mliekom zmiešaným s instantnou kávou a miešame do zhustnutia. Zároveň si vyšľaháme maslo (125 g) s práškovým cukrom do peny a postupne pridávame vychladený krém izbovej teploty.
  3. Plníme nasledovne: cesto rozrežeme na 3 časti (po dĺžke) a jednotlivé časti plníme krémom. Zavinieme a dáme do chladničky minimálne na pol hodinu, aby nám krém stuhol. Pripravíme si bielu čokoládu na namáčanie štafetiek. Keď je už krém tuhý, štafetky narežeme na požadovanú veľkosť a konce máčame v čokoláde. Dozdobíme mletými orieškami.
  4. Cake pops – zmixujeme banány, mandľovú múku, med, kakao a kypriaci prášok. Zmes nanesieme na plech a pečieme 15 minút na 180 stupňoch. Po vyhladnutí upečenú zmes mixujeme s mascarpone, arašidovým maslom a mletými mandľami. Tvarujeme guľky, ktoré napichneme na špajdľu a dáme zachladiť. Po stuhnutí ich namočíme do bielej čokolády a dozdobíme bielou čokoládou s červenou farbou.
  5. Zázvorové medovníky – zmiešame med, maslo a práškový cukor nad parou. Následne pridáme zvyšné suroviny. Vykrajujeme listy a položíme ich na papier na pečenie tak, aby sme ich piekli so špajdľou, na ktorej budú držať.
  6. Ovocie dôkladne umyjeme a pomocou špajdlí umiestňujeme do ozdobného keramického kvetináča. Postupne pridávame aj pečené sladké dobroty.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE