Čo hovoríte na kombináciu kakaa, mascarpone, čučoriedok a jahôd? Asi by sa našiel len málokto, kto by tejto kombinácii nepovedal áno. Ak sme vám urobili chúťky, máme pre vás jeden tip. Pusinková red velvet torta od Julky z obľúbenej relácie Pečie celé Slovensko si možno vyžaduje pár chvíľ strávených v kuchyni, no ľutovať rozhodne nebudete.
Suroviny na cesto (2x):
- 175 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 160 g kryštálový cukru
- 200 ml acidka
- 100 ml oleja
- 1 ČL sódy bikarbóny
- 1,5 ČL červeného potravinárskeho farbiva
- 1 PL octu
- 1 PL holandského kakaa
- 1/2 ČL vanilky
- čučoriedkový likér na poliatie cesta
Suroviny na krém:
- 750 g mascarpone
- 150 ml šľahačky
- 250 g jemného tvarohu
- Trošku z vanilkového struku
- Práškový cukor podľa chuti
- 250 g mrazeného ovocia
- 50 g kryštálového cukru
- 2 dl griotky
Zdobenie – pusinky:
- 4 bielky
- 250 g kryštálového cukru
- Jahody
- Čučoriedky
Postup:
V miske najprv vymiešame vajíčka s cukrom. Keď nám vznikne bledá pena, pridáme acidko (v ktorom zmiešame potravinárske farbivo) a olej. Do cesta preosejeme múku a kakao. Pridáme vanilku a na malých otáčkach vyšľaháme. Nakoniec si do malého pohárika pridáme lyžicu octu so sódou. Počkáme kým zreagujú a prilejeme do cesta. Vymiešané cesto nalejeme do dvoch foriem, ktoré sme vystlali papierom na pečenie. Pečieme pri 180 °C približne 25 -30minút, alebo kým nie je špáradlo po pichnutí do stredu korpusu úplne suché. Korpusy necháme vychladnúť.
V kuchynskom robote vymiešame krém. Mascarpone by malo mať teplotu cca 16stupňov a podobne aj všetky ingrediencie. Približne 2/3 krému naplníme tortu. Zvyšnú časť krému potrieme vonkajšie strany torty. Do stredu torty budeme pridávať skramelizované ovocie. Skaramelizované ovocie pripravíme nasledovne. Necháme rozpustiť cukor, po rozpustení pridáme ovocie a zalejeme griotkou. Počkáme kým sa ovocie pekne nerozpustí a necháme vychladnúť.
Postup na prípravu pusiniek:
Bielky s cukrom miešame (nešľaháme) v miske vo vodnom kúpeli do rozpustenia cukru. Potom teplú hmotu prelejeme do šľahača. Chvíľu šľaháme na nižších otáčkach, potom na maximálnych cca 10 minút, kým nemáme tuhý sneh. V závere môžeme pridať pár kvapiek potravinárskej červenej farby a krátko prešľaháme.. Sneh preložíme do zdobiaceho vrecka s ozdobným nadstavcom a robíme srdiečka na plech vystlaný papierom na pečenie.
Pečivo sušíme pri teplote cca 110 až 120°C cca na 15min a potom stiahneme rúru na 50 °C a sušíme ďalších 15 – 20min , potom ho necháme ešte chvíľu vo vypnutej pootvorenej rúre. Rúru počas pečenia neotvárame. Po vychladnutí tortu zdobíme.
Zdroj úvodnej foto: Pečie celé Slovensko