Poznáte štedrák? Nuž, kto by ho nepoznal? Štedrý koláč patrí k typickým sviatočným múčnikom, ktoré sa pečú na Vianoce, Veľkú noc či pri iných príležitostiach. Všeci ho poznáme ako koláč s mnohými plnkami – makovou, orechovou, tvarohovou a nechýba ani lekvár. Keď ho budete piecť nabudúce, skúste tento recept z Pečie celé Slovensko.
Odporúčame: RECEPT: Čokoládové éclairs z Pečie celé Slovensko
Suroviny na cesto:
- 300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
- 50 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 vajce M
- ¼ ČL soli
- 360 g polohrubej múky
- 22 g droždia
- 3 lyžice vlažného mlieka
1. plnka:
- 150 g mletého maku
- 40 g cukru krupica
- 50 ml mlieka
- 25 ml rumu
- 25 g masla
- kôra z 1/2 citróna
- sneh z 1 bielka
2. plnka:
- 150 g mletých orechov
- 40 g cukru krupica
- 50 ml mlieka
- 25 ml rumu
- 25 g masla
- kôra z 1/2 citróna
- sneh z 1 bielka
3. plnka:
- 150 g jemného tvarohu
- 40 g cukor práškový
- 1 vanilkový cukor
- 3 žĺtky
- sneh z 1 bielka
- mletá škorica podľa chuti
- 40g hrozienka namočené v rume podľa chuti
Suroviny na dokončenie:
- 250 g slivkový lekvár
- 100 g rozpusteného masla
- múka na podsypanie pri vaľkaní
Postup prípravy štedráku:
Cesto:
-
Do misky rozdrvte droždie a zalejte mliekom.
- Zemiaky dajte do misy od mixéra spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli a múkou.
- Prilejte droždie s mliekom a vypracujte s hákom jemné cesto.
- Zakryte a nechajte v miske kysnúť cca 30 min, kým neurobíte plnky.
1. plnka:
-
Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.
- Pridáme pomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru.
- Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
- Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
2. plnka:
-
Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.
- Pridáme pomleté orechy, rum a nastrúhanú citrónovú kôru.
- Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
- Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.
3. plnka:
-
Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami.
- Pridáme škoricu podľa chuti a hrozienka.
- Opatrne vmiešame sneh z bielkov.
Dokončenie:
-
Predhrejte si rúru na 180 stupňov.
- Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
- Koláč rovnomerne vrstvíme. Na dno plechu ide cesto, maková plnka. Ďalšie cesto a orechová plnka. Tretie cesto a tvarohová plnka.
- Ďalšie cesto po rozvaľkaní potrite lekvárom a položte opatrne na tvarohovú plnku.
- Ako posledné rozvaľkajte 5 cesto a vo forme mriežky nazdobte na lekvár.
- Potrite cesto roztopeným maslom.
- Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-55 minút alebo kým pri špajdľovom teste nie je špajdľa čistá. Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
- Po vybratí ihneď ešte raz cesto potrite maslom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko