RECEPT: Tradičný štedrák z Pečie celé Slovensko

Poznáte štedrák? Nuž, kto by ho nepoznal? Štedrý koláč patrí k typickým sviatočným múčnikom, ktoré sa pečú na Vianoce, Veľkú noc či pri iných príležitostiach. Všeci ho poznáme ako koláč s mnohými plnkami – makovou, orechovou, tvarohovou a nechýba ani lekvár. Keď ho budete piecť nabudúce, skúste tento recept z Pečie celé Slovensko. 

Suroviny na cesto:

  • 300 g v šupke uvarených a najemno nastrúhaných zemiakov
  • 50 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 1 vajce M
  • ¼ ČL soli
  • 360 g polohrubej múky
  • 22 g droždia
  • 3 lyžice vlažného mlieka

1. plnka:

  • 150 g mletého maku
  • 40 g cukru krupica
  • 50 ml mlieka
  • 25 ml rumu
  • 25 g masla
  • kôra z 1/2 citróna
  • sneh z 1 bielka

2. plnka:

  • 150 g mletých orechov
  • 40 g cukru krupica
  • 50 ml mlieka
  • 25 ml rumu
  • 25 g masla
  • kôra z 1/2 citróna
  • sneh z 1 bielka

3. plnka:

  • 150 g jemného tvarohu
  • 40 g cukor práškový
  • 1 vanilkový cukor
  • 3 žĺtky
  • sneh z 1 bielka
  • mletá škorica podľa chuti
  • 40g hrozienka namočené v rume podľa chuti

Suroviny na dokončenie:

  • 250 g slivkový lekvár
  • 100 g rozpusteného masla
  • múka na podsypanie pri vaľkaní

Postup prípravy štedráku:

Cesto:

  1. Do misky rozdrvte droždie a zalejte mliekom.

  2. Zemiaky dajte do misy od mixéra spolu s nakrájaným maslom, cukrom, vajcom, štipkou soli a múkou.
  3. Prilejte droždie s mliekom a vypracujte s hákom jemné cesto.
  4. Zakryte a nechajte v miske kysnúť cca 30 min, kým neurobíte plnky.

1. plnka:

  1. Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.

  2. Pridáme pomletý mak, nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
  4. Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.

2. plnka:

  1. Mlieko s cukrom a maslom dáme variť.

  2. Pridáme pomleté orechy, rum a nastrúhanú citrónovú kôru.
  3. Plnku dôkladne premiešame a necháme vychladnúť.
  4. Sneh zapracujeme opatrne po miernom vychladnutí plnky.

3. plnka:

  1. Tvaroh vymiešame s práškovým cukrom, vanilkou a žĺtkami.

  2. Pridáme škoricu podľa chuti a hrozienka.
  3. Opatrne vmiešame sneh z bielkov.

Dokončenie:

  1. Predhrejte si rúru na 180 stupňov.

  2. Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
  3. Koláč rovnomerne vrstvíme. Na dno plechu ide cesto, maková plnka. Ďalšie cesto a orechová plnka. Tretie cesto a tvarohová plnka.
  4. Ďalšie cesto po rozvaľkaní potrite lekvárom a položte opatrne na tvarohovú plnku.
  5. Ako posledné rozvaľkajte 5 cesto a vo forme mriežky nazdobte na lekvár.
  6. Potrite cesto roztopeným maslom.
  7. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov po dobu 45-55 minút alebo kým pri špajdľovom teste nie je špajdľa čistá. Cesto si rozdelíme na 5 častí, ktoré vyvaľkáme na veľkosť plechu.
  8. Po vybratí ihneď ešte raz cesto potrite maslom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE