Ačokča - dôvody, prečo by táto zelenina nemala chýbať ani vo vašej záhrade

Poznáte cyklantéru odnoženú? Možno vám viac napovie názov ačokča, acokca, mexická uhorka alebo uhorkopaprika. Pravdepodobne vám meno tejto menej známej zeleniny znie trochu exoticky, no nájsť ju môžeme i v niektorých našich záhradách. 

Predstavte si bujne rastúcu lianu s plodmi, ktoré chutia ako po uhorke, tak aj po paprike. Na rozdiel od uhorky ačokča plody netrpia žiadnymi plesňami. Rastlina plodí dlho až do prvých mrazov a poteší vás hojným počtom plodov. Prečo by ste ju mali zaobstarať aj vy a z akého dôvodu by nemala chýbať ani vo vašej záhrade?

Neprehliadni: Zabudnuté kry, ktoré stoja za povšimnutie aj dnes: Pestujete ich?

Čo je to ačokča?

Ačokča, uhorko paprika, pochádza z Južnej Ameriky. Nápadne sa tvarom podobá na papriku. Vedú sa spory, či ide o ovocie alebo zeleninu. Jej využiteľnosť je však najmä ako zelenina, no rastie ako ovocná réva.

Cyclanthera pedata, ačokča, patrí medzi rastliny, ktoré pri minimálnom úsilí poskytnú maximálny úžitok. Ide o jednoročnú, popínavú rastlinu. Jej stonka môže merať až 5 metrov, byľ je tenká, husto rozvetvená. Listy majú veľkosť 6 - 14 centimetrov, kvety sú drobné, biele, žltkasté alebo zelenkavé.

Tvar plodov je vajcovitý s ostrým hrotom a majú dĺžku 10 - 20 centimetrov. Plod obsahuje hranaté, čierne a drsné jadierka. Keď dozrie, tak vnútro plodu je duté. Mladé plody ačokči majú surové chuť sladkokyslú, ktorá pripomína chuť uhorky, papriky a hrášku.

Ako pestovať ačokču

Jedným z dôvodov, prečo by ste si mali i vy zaobstarať túto rastlinu je jej nenáročnosť. Keďže je to teplomilná plodina, v našich podmienkach ju treba predpestovať podobne ako papriky či uhorky vo fóliovníku, alebo na okenných parapetoch. Von sa vysádza až v druhej polovici mája, kedy už nehrozia ranné prízemné mrazy.

Niektorí záhradkári tvrdia, že dokonca nie je potrebné predpestovávať sadeničky ačokči. Stačí vysiať semienka rovno do zeme, zabezpečiť rastliny pred slimákmi a slizniakmi v záhrade a nechať rásť.

Ačokče sa bude dariť na miestach, kde sa darí aj melónom a uhorkám. Vždy ju treba vysadiť k plotu, alebo iným oporám, po ktorých sa bude rastlina ťahať. Z jarného výsevu ačokča plodí koncom augusta až septembra.

Ačokča a choroby

Ačokča je výbornou plodinou pre začiatočníkov, ba dokonca ju netrápia žiadne plesne a choroby, tak ako je to pri uhorkách. Pri pestovaní bez chémie uhorky často trpia plesňami a v zlých rokoch môže byť problém vypestovať dostatočnú úrodu. Či už je to vďaka svojmu bujnému rastu alebo vďaka tomu, že k nám doteraz neboli zavlečené choroby, ktoré sú pre ňu smrteľné, ačokča je takmer nezničiteľná. Aj preto sa táto plodina hodí do permakultúrnej záhrady.

Pozri aj: Ako zatočiť s voškami: Účinné tipy na elimináciu a prevenciu

Ačokča

Zdroj: Depositphotos

Ačokča a jej účinky

Plody tejto rastliny majú mnoho liečebných účinkov. Plody ačokči obsahujú vitamíny C, B1 a B2. Sú tiež bohaté na betakarotén, horčík a vápnik. Napomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi, pomáhajú pri poruchách obehového systému a znižujú krvný tlak.

Šťava z ačokči je nápomocná i pri zápale ucha, listy pôsobia ako listy skorocelu. Stačí ich trochu pokrčiť a priložiť na ranu, aby sa ste využili ich protizápalové účinky. Pri zápale močových ciest povarte dva zrelé plody zbavené semiačok v 1/2 l vody. Odvar nechajte vychladnúť a popíjajte počas dňa.

Ačokča recepty

Po zbere ačokči môžete plody konzumovať priamo surové. Môžete ich aj zapekať na veľa spôsobov alebo plniť rôznymi plnkami, tak ako to robia tradične v Peru či Bolívii. Zavárať ačokču môžete tak ako uhorky. Zo starších prezretých plodov si môžete pripraviť i veľmi chutné kvašáky- kvasené uhorky.

Najjednoduchším receptom na prípravu ačokči je klasické lečo. Plody môžete pridať aj do polievok či použiť k uvareniu mäsa v paradajkovej omáčke.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE