Netradičné druhy zeleniny - dopestujte si ačokču, lopúch či physalis!

Záhradkárska sezóna sa nezadržateľne blíži a s príchodom teplejšieho počasia už pomaličky plánujeme, kde a čo posadíme. To súvisí nielen s prípravou pôdy na výsadbu, ale aj s výberom semien a priesad našich obľúbených druhov zeleniny a ovocia.

ALE, čo tak vyskúšať niečo nové? Na scénu totiž prichádzajú netradičné druhy zeleniny, ktoré si už môžeme jednoducho dopestovať aj v našich klimatických podmienkach.

Pozrite sa spolu s nami, ako si dopestovať napríklad ačokču, lopúch či physalis. Tieto špecialitky si už nemusíte kupovať v obchodoch, ale pri správnom postupe si ich budete môcť odtrhnúť vo svojej záhradke.

ačokča

Zdroj: Depositphotos

Ačokča

Ačokča, známa aj pod menom paprikouhorka, korili alebo Cyclanthera pedata, je jednoročná rastlina z čeľade tekvicovitých. Zelenina ačokča sa so svojim vzhľadom podobá paprike, ale chuťou uhorke.

Jedná sa o jednodomú, popínavú, samoopelivú rastlinu, ktorej stonky môžu dosahovať dĺžku až 5 metrov. Tie sú tenké a pri správnej starostlivosti aj husto rozvetvené.

V ideálnom prípade si ačokču môžete predpestovať doma a neskôr premiestniť na slnečné miesto alebo do skleníka. Táto exoticky vyzerajúca zelenina sa rada ťahá, ale podobne ako u uhoriek, nie je potrebné jej dávať oporu.

Plody tejto zeleniny zaručene zaujmú hneď na prvý pohľad:

  • sú kvapkovitého tvaru,
  • majú sýtozelenú farbu,
  • merajú zhruba 5 – 10 centimetrov.

Ako pestovať ačokču:

  • na zálievku je pomerne náročná – pokiaľ ju nebudete dobre zalievať, môže úplne prestať plodiť,
  • vyžaduje tiež dobre vyhnojenú pôdu, aby mala neustále dostatočné množstvo živín – pri ich nedostatku totiž bude rastlinka trpieť,
  • vegetačná doba je pomerne dlhá, jedná sa približne o 90 – 110 dní.

Plody sa často zbierajú ešte pred dozretím, môžete ich jesť surové, ale dajú sa tiež zavárať ako klasické uhorky.

Odporúčame: Pestovanie papriky zo semien a priesad: Kedy začať a ktoré druhy paprík sú na pestovanie najlepšie?

lopúch

Zdroj: Depositphotos

Lopúch

Už v minulosti sa táto zelenina pestovala v záhradách našich prastarých rodičov. Lopúch sa pestoval ako koreňová zelenina. Ide pritom naozaj o lopúch, ktorý môžeme nájsť aj v našich lesoch.

Lopúch má silný koreň. Ten sa dá hlavne u mladých rastlín použiť ako mrkva – lopúch teda môžete konzumovať v surovom stave, aj tepelne upravený.

Pri výsadbe lopúcha vo vašej záhradke trvá zber od konca leta až po jar ďalšieho roku.

Ako pestovať lopúch:

  • lopúch vysejte na pooranú pôdu v čase od marca do mája,
  • lopúch sa dokáže vysiať aj sám, a to v druhom roku jeho života,
  • na rozdiel od mrkvy lopúch už nevyžaduje žiadne prihnojovanie či nadmernú zálievku.

Neprehliadnite: Záhradkári, pozor! Týchto 12 druhov zeleniny vysievajte rovno do záhonov!

physalis

Zdroj: Depositphotos

Physalis

Physalis je medzi záhradkármi známy aj ako machovka peruánska. Lákadlom pestovania physalisu sú jedlé bobule, ktoré sú obalené v estetických lístočkoch. Domovom physalisu je Peru.

  • Physalis je potrebné predpestovať v interiéri ešte počas zimných mesiacov.
  • Von ho vysaďte až po prvých mrazoch.
  • Vo vhodných podmienkach physalis vytvorí krík.
  • Physalis má kríkové a tyčové odrody.
  • Keďže je táto rastlina cudzoopelivá, musíte vysadiť najmenej dva kusy.

Pestovanie physalisu je čoraz populárnejšie, a to aj vďaka vyšľachteným odrodám, ktoré majú široké spektrum chutí, ako napríklad:

  • ananásová príchuť,
  • jahodová príchuť,
  • egrešová príchuť,
  • mandarínková príchuť,
  • až po paradajkovú príchuť, ktorá sa hodí napríklad do slaných omáčok.

Odporúčame aj: Sadenie paradajok - urobte to TAKTO a budete mať bohatú úrodu!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE