Čas na jesennú výsadbu cibuľovín: Čo zasadiť hneď a čo ešte počká?

jesenná výsadba cibuľovín

Jeseň je ideálnym obdobím na výsadbu cibuľovín. Jarné kvety ako tulipány alebo narcisy sú poslami jari a vnášajú do našich záhrad množstvo krásnych farieb. Pohľad na ne neteší len nás, ale všetkých, ktorí okolo našich záhrad prechádzajú. Ktoré cibuľoviny je dobré vysádzať na začiatku jesene a ktoré na konci, aby sa naša záhradka na jar premenila na rozprávkové miesto?

S týmito cibuľkami rýchlo do zeme!

Niektoré druhy cibuľovín si vyžadujú skoršiu výsadbu, aby mali dostatok času na zakorenenie pred príchodom zimy. Aby tieto rastliny správne prešli fázou vegetačného pokoja a mohli na jar bohato kvitnúť, musia sa ocitnúť v chlade či dokonca vymrznúť.

Tulipány (Tulipa)

Tulipány patria medzi najobľúbenejšie jarné kvety a mali by byť zasadené v priebehu septembra až októbra. Potrebujú chladnú pôdu, ale ešte dostatočne teplú na to, aby sa zakorenili. Odporúča sa ich vysadiť 10 až 15 cm hlboko a na slnečné miesto. 

Narcisy (Narcissus)

Narcisy sú veľmi odolné cibuľoviny a mali by ste im nájsť vhodné miestečko v záhradke hneď na začiatku jesene. Ideálny čas na výsadbu je od konca augusta do konca októbra. Narcisy preferujú vlhkú, dobre priepustnú pôdu a miesto s dostatkom slnka.

Tip: Aj vďaka tomu, že si na jeseň popicháte do zeme pár cibuliek tulipánov či narcisov, sa môžete celú jar tešiť z čerstvých rezaných kvetov do vázy. Z vašich vlastných!

Hyacinty (Hyacinthus)

Hyacinty sú krásne voňavé kvety, ktoré sa sadia od septembra do októbra. Potrebujú hlbšiu výsadbu (asi 15 cm) a miesto s dostatkom slnečného svetla. Hyacinty môžu byť citlivé na vlhkosť, preto je dôležité ich vysadiť do dobre priepustnej pôdy.

Šafran (Crocus)

Šafrany sú prvými poslami jari, preto na ne myslite už v septembri. Pre úspešné kvitnutie vyžadujú slnečné alebo mierne tienisté miesto a priepustnú pôdu. Ich cibuľky vysádzajte do hĺbky 5 až 10 cm.

Odporúčame: Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?

cibuľoviny
Depositphotos

Čo sadíme pred začiatkom prvých mrazov?

Niektoré cibuľoviny môžeme vysádzať aj neskôr na jeseň, pretože sa zakoreňujú rýchlejšie alebo sú odolnejšie voči chladu. S výsadbou sa nemusíte ponáhľať až do polovice novembra, ak bude jeseň príjemná.

Cesnak (Allium sativum)

Cesnak sa zvyčajne sadí od konca októbra do začiatku novembra, keď je pôda chladná, ale ešte nezamrznutá. Vyžaduje slnečné miesto a dobre priepustnú pôdu. Cesnakové hlavičky rozdeľte na jednotlivé strúčiky a zasaďte ich do hĺbky asi 5 cm, špičkou nahor. 

Okrasné cesnaky (Allium giganteum)

Okrasné druhy cesnaku sa tiež vysádzajú neskôr na jeseň, ideálne v októbri alebo novembri. Tieto rastliny sú veľmi odolné voči mrazu a ich cibuľky sa môžu sadiť hlbšie, približne 10 až 15 cm.

Kosatce (Iris reticulata)


Kosatce sú jedny z tých cibuľovín, ktoré sa môžu vysádzať aj v neskorších jesenných mesiacoch. Vhodný čas je od októbra do polovice novembra. Uprednostňujú slnečné miesto a dobre priepustnú pôdu.

Odporúčame: Dlho kvitnúce rastliny, ktoré kvitnú aj na konci leta - MÁME ZOZNAM!

sadenie cesnaku
Depositphotos

Ako správne sadiť cibuľoviny

Pri výsadbe cibuľovín je dôležité dodržiavať niekoľko základných pravidiel:

  • Výber miesta: Väčšina cibuľovín preferuje slnečné alebo mierne tienisté miesto a dobre priepustnú pôdu. Vyhnite sa miestam, kde sa hromadí voda, pretože cibuľky môžu zhniť.
  • Správna hĺbka: Cibuľky by mali byť zasadené približne do hĺbky, ktorá je dvojnásobkom ich veľkosti. Ak je cibuľka vysoká 5 cm, mala by byť zasadená do hĺbky 10 cm.
  • Rozstupy: Dodržiavajte správne rozstupy medzi jednotlivými cibuľkami. Väčšie cibuľky (napr. tulipány) potrebujú viac priestoru (asi 10-15 cm), zatiaľ čo menšie druhy (šafrany) môžu byť bližšie pri sebe.

Po výsadbe je dôležité cibuľoviny dôkladne poliať, aby sa mohli úspešne zakoreniť. Ak je jeseň suchá, polievajte ich pravidelne, ale dbajte na to, aby pôda nebola premokrená. S príchodom zimy môžete záhony zakryť vrstvou mulču alebo lístia, čo pomôže ochrániť cibuľky pred silnými mrazmi.

Tip: Cibuľoviny môžete vysádzať aj do väčších kvetináčov. Saďte vo vrstvách – substrát, pár cibuliek tulipánov, substrát, cibuľky narcisov alebo hyacintov, substrát, cibuľky šafranu, substrát a mulč. Na jar si kvetiny v plnej kráse môžete vystaviť pred vchodovými dverami alebo na terase.

Ako v botanickej záhrade

Jesenná výsadba cibuľovín teší mnohých záhradkárov. Celú zimu si potom predstavujú, ako elegantne či veselo bude ich záhradka pôsobiť na jar. Cibuľky je vhodné pichať do zeme na tie miesta, ktoré ešte na jar zvyčajne bývajú prázdne – napr. v blízkosti pivónií, k hostám, okrasným trávam či letným trvalkám. 

Zaplnia miesto, ktoré by inak na jar ostalo prázdne. A keďže teraz už viete, ktoré cibuľoviny sadiť skôr a ktoré ešte počkajú, pravdepodobne sme vám pripravili program na nasledujúci víkend. Nech sa aj vaša záhradka na jar premení na botanickú!

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE