Grilovaná zelenina: Príloha alebo hlavné jedlo? Oboje!

Grilovaná zelenina

Grilovanie sa už naplno rozbieha. Čo takto spojiť hlavné jedlo s prílohou? Grilovaná zelenina je v tomto prípade tá správna voľba! Vieme, ako na to.

Posedenie s rodinou či priateľmi počas príjemných teplých dní a večerov je potešením pre nejedného z nás. Ak je to spojené aj s dobrým jedlom, razom sa z toho stáva gastronomický zážitok. Čo ale v prípade, ak nie ste príliš hladní, ale dali by ste si iba niečo „pod zub“? Vytiahnite gril, máme pre vás niekoľko inšpirácií!

Prekvapte svojich hostí grilovanou zeleninou! Variácie jej prípravy sú nekonečné, a pritom všetky môžu byť veľmi chutné. Grilovanú zeleninu môžete zvoliť ako prílohu k mäsu či rybám, ale aj ako samostatný hlavný chod, keď si chcete dopriať malý snack počas príjemného posedenia. Ako na to?

Grilovaná zelenina ako predjedlo či hlavné jedlo - alebo iba jednoduché prílohy?

Ako predjedlo môže grilovaná zelenina poskytnúť fantastický úvod do jedla. Môžete pripraviť pestrú misu z grilovanej zeleniny ako sú papriky, cukety, baklažány a cibuľa, dochutenú bylinkami ako bazalka alebo tymián a servírovanú s olivovým olejom a balzamikovým octom. Takáto farebná a aromatická kombinácia určite navodí príjemnú atmosféru a povzbudí chuť do jedla.

Grilovaná zelenina ako hlavné jedlo

Ak chcete grilovanú zeleninu podávať ako hlavné jedlo, môžete ju v kombinácii s obilninami, ako je quinoa alebo ryža, doplniť bielkovinami, ako sú fazuľa, tofu či grilované kuracie alebo rybie filet. 

Napríklad grilovaná zeleninová miska so všetkými týmito ingredienciami môže byť veľmi sýta a výživná. Pridať môžete aj omáčku, ako je tahini, jogurt alebo pesto, ktoré dodajú jedlu chuťovú rozšírenosť.

Grilovaná chutná zeleninová príloha

Chutná grilovaná zelenina je tiež vynikajúca ako príloha k mäsu či rybám. Môže doplniť steak, grilovanú rybu alebo pečené kurča. Stačí ju ochutiť soľou, korením a bylinkami a grilovať ju do mäkka. Takto sa stáva jednoduchou, ale chutnou prílohou, ktorá skvele doplní hlavné jedlo a dodá mu sviežosť.

Chutná pečená zelenina je všestranná a zdravá ingrediencia, ktorú môžete prispôsobiť rôznym jedlám. Či už sa rozhodnete pre ňu ako predjedlo, hlavné jedlo alebo prílohu, určite obohatí váš stôl o živé farby a chutné kombinácie. Navyše, jej príprava je rýchla a jednoduchá, takže je ideálnou voľbou na každú príležitosť.

Ideálnou voľbou sú v každom prípade napríklad zeleninové hranolky, pečený zeleninová zmes, zeleninový šalát, grilované cherry paradajky, pečená paprika, pečená žltá tekvica, obľúbené pečené zemiaky, batát, cesnak, červená cibuľa, plnené papriky, grilovaná mrkva, šampiňóny či v neskoršom období aj jesenná zelenina. Najlepšie však vždy chutí sezónna zelenina plná čerstvosti, dokonalej chuti a vitamínov.

Dbajte na správnu prípravu zeleniny

Zelenina obsahuje veľa vody, takže použitím metódy suchého tepla – akým je práve grilovanie, sa zintenzívnia a skoncentrujú všetky chute zeleniny. Vytiahne sa voda a vonkajšie časti skaramelizujú.

Drevené uhlie pomáha zelenine ju „zadymiť“, čím sa jej samotná chuť zintenzívni. Zeleninu najprv umyte a osušte. POZOR – vlhkosť vytvára paru, čo znamená, že akákoľvek voda na vonkajšej strane zeleniny spôsobí, že bude viac kašovitá ako chrumkavá.

Odporúčame: Záhradný gril: Aké máte možnosti a ako vybrať ten najvhodnejší?

zelenina na grilovanie
Shutterstock®

Ako zeleninu na gril pripraviť?

Všetka zelenina na grile môže byť úžasná! Dym uhlia nechá skvele vyniknúť chuti baklažánu, špargle, šampiňónov portobello, mrkvy, brokolice či zemiakov nakrájaných na tenké plátky – takzvané grilované hranolky.

Nezabudnite sa včas rozhodnúť, či zeleninu budete grilovať celú, rozpolenú alebo nakrájanú. Celý baklažán alebo tekvica môžu byť zvonka chrumkavé a zvnútra krémové, zatiaľ čo nakrájaná zelenina môže byť chrumkavejšia a získať viac grilovanej chuti. Väčšiu zeleninu, ako napríklad karfiol, nakrájajte na ružičky, pokiaľ ich ale neplánujete grilovať dlhší čas.

Úspech grilovanej zeleniny začína tým, ako ju nakrájate! Aby ste využili teplo a chuť dymu z dreveného uhlia, poukladajte zeleninu na gril jej najväčším povrchom.

Správna príprava zeleniny na gril je tak trochu veda. Každý druh vyžaduje inú prípravu a následné spracovanie. Ako nakrájať a pripraviť zeleninu tým správnym spôsobom?

  • Paradajky grilujte vcelku - iba tak v sebe udržia všetku sladkú šťavu.
  • Cuketu ani baklažán nezbavujte šupky! Lúpaním by ste prišli o pevný tvar tejto zeleniny. Zeleninu stačí umyť a nakrájať približne na 1 centimeter hrubé plátky.
  • Kukuricu pred grilovaním 10 minút povarte – a do vriacej vody pridajte aj šťavnatejšie šupky. Kukurica si tak zachová viac zo svojej chuti.
  • Cibuľu nakrájajte na mesiačiky – sú skvelou voľbou napríklad na zeleninové špízy.
  • Šampiňóny môžete grilovať vcelku – zostanú tak šťavnaté a túto chuť si určite zamilujete.
  • Papriky prekrojte na menšie kúsky – a uložte na gril.

Ako zeleninu na gril (d)ochutiť?

Zeleninu pred grilovaním stačí jednoducho osoliť a okoreniť. Potom je ale dôležité, aby ste ju nechali odležať aspoň 10 minút, ale kľudne aj dlhšie. Počas tohto odpočinku sa zvykne „vypotiť“ od soli. Preto, ak treba, osušte ju a vložte do pripravenej marinády. Keď sa rozhodnete tento krok preskočiť, nič tým nepokazíte! Výrazná chuť marinády totiž zvykne vo veľkej miere „vyhorieť“.

Jedinečnou prísadou pri príprave grilovanej zeleniny sú aj bylinky. Ich nezameniteľná vôňa a chuť dodajú zelenine správny šmrnc, ktorý vyzdvihne chuť zeleniny.

Nezabudnite na sezónnosť!

Zelenina, ktorá práve dozrela, chutí oveľa lepšie ako tá, ktorá ležala dlho v sklade v rôznych supermarketoch. Cuketa, baklažán, papriky, paradajky, zemiaky – to všetko nám cez leto dozrieva priamo pred očami! A ak máme domáci zdroj chutnej a čerstvej zeleniny, plnej dávke vitamínov a fantastickej chuti sa nedá odolať.

Neprehliadnite: Sezóna grilovania: Aké náradie na grilovanie vám nesmie chýbať vo výbave?

grilovaná mrkva
Shutterstock®

Pripravte gril na zeleninu

Gril rozohrejte na strednú alebo stredne vysokú teplotu a mriežku potrite olejom. Zeleninu položte na mriežku a nechajte ju piecť. Každých pár minút ju ale nezabudnite skontrolovať, aby sa vám až príliš nepripiekla.

Väčšina zeleniny by sa nemala grilovať viac ako 15 minút, pričom približne po polovici tohto času by sa mala prevrátiť. Veľký pozor na prepadnutie zeleniny cez mriežku! Ak grilujete malé šampiňóny, cherry paradajky alebo inú drobnú zeleninu, použite alobal alebo grilovaciu podložku.

Ako sa dá grilovaná zelenina použiť?

Nechajte pracovať svoju fantáziu! Okrem prílohy či hlavného jedla je grilovaná zelenina aj skvelou ingredienciou do ďalších jedál, ako napríklad:

  • Cestoviny s grilovanou zeleninou – cestovinový šalát s grilovanou zeleninou je fantastickou voľbou nielen na chutný obed, ale aj ľahkú skorú večeru. Podľa chuti tiež skúste pridať syr či olivy – výsledok bude dokonalý.
  • Plnené papriky na grile – prekvapia vás svojou jednoduchosťou a lahodnou chuťou. Vyčistené papriky naplňte podľa chuti vašim obľúbený syrom, napríklad mozzarelou či fetou, a položte na gril. Keď sa syr začne roztápať a paprika je ugrilovaná dozlatova, jedlo je hotové.
  • Šampiňóny nasladko – táto neobvyklá voľba má motiváciu vás prekvapiť! Do klasickej marinády z olivového oleja, soli a korenia pridajte aj trošku medu a sladkej sójovej omáčky.

Zaujme vás: Terasa pri dome: Ako ju postaviť, zatieniť a aké materiály voliť?

Aktualizované na 05.08.2024

Aktualizovaný článok: 05.08.2024

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE