Rozmýšľate nad tým, s čím podať ruku oslávencovi? Zabudnite na kytice a bonboniéry a zvoľte jedlú kyticu. Tú vám pripravia napríklad aj v cukrárni, no skúsiť to s ňou môžete aj doma. Túto jedlú ovocnú kyticu pripravil v relácii Pečie celé Slovensko súťažiaci Ďoďo. Jeho kytica ukrýva štafetky, cake pops a zázvorníky. Čo poviete, nie je úžasná? Oslávenec si na nej dozaista pochutí.
Štafetky:
- 4 bielky
- 120 g krupicového cukru
- 20 g hladkej múky
- 25 g mletých vlašských orechov
- 45 g masla
- 40 g hladkej múky
- 100 ml mlieko
- 1,5 ČL instantná káva
- 125 g masla
- 75 g práškového cukru
- 150 g bielej čokolády
- 30 g lyofilizovaných malín a jahôd na prášok
Zázvorníky:
- 50 g medu
- 30 g práškového cukru
- 10 g masla
- 120 g hladkej múky
- ½ žĺtka
- 1 PL mletého zázvoru
- ½ ČL škorice
- ½ ČL perníkového korenia
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1 bielok na polevu
- Citrónová šťava
- 230 g práškového cukru
Cake pops:
- 2 ks menšieho banánu
- 3 PL mandľovej múky
- 1 PL medu
- ½ PL kakaa
- ½ ČL kypriaceho prášku do pečenia
- 1 PL mascarpone
- 1 PL arašidového masla
- 1 PL roztopenej tmavej čokolády
- 2 PL mletých mandlí
- 200 g bielej čokolády
- Červené farbivo
Ďalšie suroviny na kyticu:
- 10 ks minihrušky
- 2 ks hruška
- 2 ks jablko
- 150 g malín
- 4 ks figy
Postup prípravy ovocnej kytice:
- Štafetky – bielky izbovej teploty vyšľaháme do peny a postupne pridávame cukor. Ak je sneh dostatočne tuhý, pridáme preosiatu múku a orechy. Takto pripravenú hmotu nanesieme na papier na pečenie a pečieme cca 9 minút pri 200 stupňoch. Po upečení cesto hneď oddelíme od papiera na pečenie a otočíme ho tak, ako sme ho piekli.
- Kávový krém – 45 g masla roztopíme v hrnci a pridáme múku, ako keby sme robili zápražku. Zalejeme mliekom zmiešaným s instantnou kávou a miešame do zhustnutia. Zároveň si vyšľaháme maslo (125 g) s práškovým cukrom do peny a postupne pridávame vychladený krém izbovej teploty.
- Plníme nasledovne: cesto rozrežeme na 3 časti (po dĺžke) a jednotlivé časti plníme krémom. Zavinieme a dáme do chladničky minimálne na pol hodinu, aby nám krém stuhol. Pripravíme si bielu čokoládu na namáčanie štafetiek. Keď je už krém tuhý, štafetky narežeme na požadovanú veľkosť a konce máčame v čokoláde. Dozdobíme mletými orieškami.
- Cake pops – zmixujeme banány, mandľovú múku, med, kakao a kypriaci prášok. Zmes nanesieme na plech a pečieme 15 minút na 180 stupňoch. Po vyhladnutí upečenú zmes mixujeme s mascarpone, arašidovým maslom a mletými mandľami. Tvarujeme guľky, ktoré napichneme na špajdľu a dáme zachladiť. Po stuhnutí ich namočíme do bielej čokolády a dozdobíme bielou čokoládou s červenou farbou.
- Zázvorové medovníky – zmiešame med, maslo a práškový cukor nad parou. Následne pridáme zvyšné suroviny. Vykrajujeme listy a položíme ich na papier na pečenie tak, aby sme ich piekli so špajdľou, na ktorej budú držať.
- Ovocie dôkladne umyjeme a pomocou špajdlí umiestňujeme do ozdobného keramického kvetináča. Postupne pridávame aj pečené sladké dobroty.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko