Aj keď máme radi talianske cestoviny na mnohé spôsoby, napríklad fettuccine s lososom či tagliatelle s hríbmi, niekedy dobre padnú aj tradičné šúľance s makom. Pripomenú nám časy, kedy nám ich na tanier nakladala stará mama. Môžete ich pripraviť samotné alebo časť cesta použiť na ovocné gule. Posypať si ich môžete čímkoľvek, čo máte radi, no makové sú tou pravou klasikou.
Ak by ste chceli túto chuť nejako ozvláštniť, prípadne dodať šúľancom šťavnatosť, pridajte k nim trochu slivkového lekváru. Ten spolu s makom vytvárajú skvelú kombináciu. Poďte si ich s nami pripraviť!
Budeme potrebovať:
- 800 g zemiakov
- 300 g hrubej múky
- 1 veľké vajíčko
- soľ
- mletý mak
- práškový cukor
- maslo
Postup:
Krok č. 1: Zemiaky v šupke uvaríme v osolenej vode a necháme úplne vychladnúť. Potom ich ošúpeme a postrúhame najemno. Pridáme múku s troškou soli a celé vajíčko. Ručne vypracujeme kompaktné cesto, ktoré sa nebude lepiť.
Odporúčame: TOP kvety na slnečný balkón alebo terasu – tieto ťa rozhodne očaria!
Krok č. 2: Cesto rozdelíme na menšie časti a každú s nich na tenko vyšúľame. Pokrájame na menšie kúsky. Záleží na nás, ako veľké ich chceme. Dávajte si však pozor, aby ste počas šúľania nepridávali priveľa múky, lebo potom budú šúľance tvrdé.
Pozri aj: Toto sú najkrajšie záhrady sveta! Ktorú by si rada navštívila?
Krok č. 3: Dáme ich variť do osolenej vody. Keď vyplávajú na povrch, sú hotové, trvá to len pár minút. Prvý kúsok však radšej vyberte a rozrežte, aby ste skontrolovali, či je naozaj dobre uvarený aj vo vnútri. Potom ich vyberte všetky a trošku pokvapkajte olejom, aby sa nezlepili.
Odporúčame: Skorocel kopijovitý – proti hlienom, bolesti žalúdka i ďalším neduhom
Krok č. 4: Šúľance si každý môže posypať tým, čo mu najviac chutí, či už strúhankou, škoricou, kakaom alebo tradične makom. Na tento spôsob budeme potrebovať mletý mak, ktorý podľa chuti zmiešame s práškovým cukrom. K šúľancom na tanieri pridáme asi dve lyžice tejto zmesi a polejeme roztopeným maslom, premiešame a môžeme jesť.
Zdroj úvodnej foto: Shutterstock®