Rastliny odháňajúce škodcov od paradajok - nezabudnite ich vysadiť!

Paradajky sú základom v zeleninových záhradách a kuchyni. Vďaka svojej chuti, všestrannému využitiu a prospešným látkam patria medzi najobľúbenejšiu zeleninu.

Paradajky sa ľahko pestujú a udržiavajú, ale niekedy sú ovplyvnené škodcami, chorobami, nízkou produkciou alebo inými problémami. Našťastie existuje zelenina, bylinky a kvety, ktoré sú skvelými sprievodnými rastlinami paradajok.

Čo vysadiť popri paradajkách? Ako zabezpečiť odpudzovanie škodcov paradajok prirodzeným spôsobom?

Neprehliadni: Sadenie paradajok - urobte to TAKTO a budete mať bohatú úrodu!

Škodcovia paradajok

Molice

Tento drobný, biely, okrídlený hmyz sa živý rastlinnými šťavami. Zanecháva po sebe rany po vpichoch, cez ktoré sa rastlina môže nakaziť rôznymi plesňami a ochoreniam.

Slimáci 

Slimáci sa živia listami a plodmi paradajok a môžu spôsobiť poškodenie na povrchu plodov.

Vošky

V malých množstvách tento miniatúrny hmyz nepredstavuje problém, pri premnožení môže poškodiť alebo zničiť celú rastlinu. Vošky tvoria zhluky, ktoré sa objavujú na stonkách alebo mladých listoch paradajok.

Psota rajčiaková

Tento nočný motýľ, ktorý kladie vajíčka na nadzemné časti rastlín, je ďalším škodcom, ktorý ohrozuje nielen sadenice paradajok, ale najmä plody. Húsenice tohto hmyzu prenikajú do listov, stoniek, plodov, kde vytvárajú tunely. Na plodoch sú viditeľné otvory.

Bzdocha Nezara viridula

Tento nepríjemný škodca ničí rastlinu cicaním. Rád si pochutná nielen na paradajkách, ale i na ďalšich druhoch zeleniny a ovocia. Plody na napadnutých rastlinách sú deformované, znehodnotené a môžu predčasne opadať. Prenáša tiež hubové ochorenia.

Pozri aj: Ako zatočiť s pandravami? Zbavte sa ich týmito zaručenými spôsobmi

Rastliny chrániace paradajky pred škodcami Depositphotos

Tieto rastliny ochránia paradajky pred inváziou škodcov

Vysádzanie rastlín popri paradajkách predstavuje prirodzenú ochranu proti škodcom. Vďaka správnej kombinácií dokážu určité rastliny dokonca zlepšiť chuť plodov. 

Niektoré rastliny majú silné vône, ktoré rozptyľujú alebo odpudzujú škodcov, ktorí by inak mohli napadnúť paradajky. Napríklad pestovanie mäty pomáha odpudzovať molice biele, mravce, hlodavce a vošky, zatiaľ čo cibuľa v spoločnej výsadbe odrádza škodcov svojou štipľavou arómou. Aké ďalšie rastliny je vhodné sadiť popri paradajkách?

Bazalka

Paradajky a bazalka k sebe patria nielen v kuchyni, ale aj v záhrade. Táto bylinka podoruje rast paradajok tým, že ju chráni. Pomáha tiež paradajkám produkovať viac plodov. Takisto je účinná na odpudenie rôznych škodcov, ako sú molice, vošky, komáre či strapky. Paradajky zase poskytujú bazalke tieň a tým jej pomáhajú lepšie rásť. Pestovanie bazalky spolu s paradajkami dokonca zlepšuje celkovú chuť plodov.

Nechtík lekársky

Medzi rastliny odháňajúce škodcov od paradajok patrí aj nechtík lekársky. Táto rastlina chráni paradajky pred háďatkami, ktoré často ničia ich korene. Nechtík lekársky vylučuje chemikáliu, ktorá je pre tohto škodcu smrteľná. Kvety nechtíka majú výrazný štipľavý pach, ktorý odpudzuje vošky, molice a ďalších škodcov.

Nechtík lekársky môže tiež pomôcť prilákať do vašej záhrady užitočný hmyz, ako sú motýle, včely, ktorý vám pomôže opeliť kvety vašich paradajok. 

Pažítka

Výsadba pažítky v blízkosti paradajok môže odradiť vošky a chrániť ich pred rôznymi hubovými chorobami. Zlepšuje tiež rast a chuť paradajok.

Cínie

Podobne ako nechtík, aj cínie húfne priťahujú opeľovače – včely, osy a motýle. Ich pestré kvety lákajú i lienky, ďalší užitočný hmyz, ktorý konzumuje roztoče a vošky.

Borák lekársky

Medzi priateľské rastliny patrí aj borák. Je dobrou spoločnou rastlinou pre paradajky, pretože priťahuje do záhrady opeľovače, ako sú včely a iný užitočný hmyz. Vďaka tejto rastline môžete zlepšiť i rast a odolnosť voči chorobám. Kvety boráku sú pekné a ako bonus navyše sú aj jedlé.

Kôpor

Kôpor je výbornou rastlinou k paradajkám, kým nedozreje. Keď je mladý, zlepšuje rast a zdravotný stav paradajok, ale po dozretí spomalí ich rast.

Zaujme Ťa: Slizniaky v záhrade - ako sa ich účinne zbaviť bezpečne a ekologicky?

Čo nasadiť k paradajkám Depositphotos


Prečo je dobré určité rastliny vysádzať popri paradajkách?

  • Organické ničenie škodcov: Niektoré rastliny môžu vydávať vône, ktoré buď odpudzujú hmyz, priťahujú ho alebo dokážu zmiasť hmyz pri hľadaní svojich obľúbených hostiteľských rastlín.

  • Priťahuje užitočný hmyz: Niektoré rastliny pomáhajú prilákať užitočný hmyz, ako sú lienky, včely a motýle, ktoré opeľujú a živia bežnými záhradnými škodcami, ako sú vošky.

  • Šetrenie miesta: Vzájomná výsadba rôznych rastlín výrazne maximalizuje priestor a zlepšuje produktivitu v malých záhradách.

  • Zvýraznenie chuti plodov


Čo nesadiť k paradajkám?

Nasledujúce rastliny môžu inhibovať rast paradajok tým, že zvyšujú možnosť chorôb a súťažia o živiny v pôde:

  • Baklažán

  • Ružičkový kel

  • Kapustnica

  • Kukurica

  • Uhorka

  • Zemiaky

  • Jahody

  • Karfiol

  • Brokolica

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE