Pestovanie petržlenu - TAKTO vybrať najlepšiu odrodu petržlenu na výsadbu

Petržlen je zelenina a bylina s výraznou vôňou a chuťou, ktorá sa používa ako korenina v mnohých kuchyniach po celom svete. Je bohatým zdrojom vitamínov A, C, K a B a minerálov ako je vápnik, horčík, draslík a železo. Výsadba a starostlivosť o petržlen má svoje pravidlá, a preto sme si dnes pre vás pripravili všetky dôležité informácie.

Petržlen sa často používa ako aromatická zložka v polievkach, omáčkach a rôznych iných jedlách. Čerstvá petržlenová vňať dokáže oživiť chuť aj v najobyčajnejšom jedle.

Okrem kulinárskych využití má petržlen aj liečivé účinky. Je známe pre svoje detoxikačné vlastnosti a obsahuje látku, ktorá má protirakovinové účinky. Petržlenový čaj sa tiež odporúča pre svoje močopudné a detoxikačné účinky.

Celkovo je petržlen univerzálnou zeleninou a bylinou, ktorá môže pridať chuť a zdravotné prospešné účinky do každodenného stravovacieho režimu. POZOR - je dôležité mať na pamäti, že petržlen môže byť škodlivý pre tehotné ženy, preto je dôležité konzultovať s lekárom pred jeho konzumáciou vo veľkých množstvách.

Petržlen v záhrade a starostlivosť o petržlen

Petržlen v záhrade je skvelou rastlinou, ktorá môže byť veľmi užitočná nielen vo vašej kuchyni, ale aj pre vaše zdravie. Petržlen je bohatý na vitamíny, minerály a antioxidanty, ktoré môžu posilniť vašu imunitný systém a pomôcť vám udržať sa zdraví.

Pri pestovaní petržlenu je dôležité venovať mu dostatok pozornosti a starostlivosti. Petržlen miluje slnečné a dobre zavlažené miesta - hlinitopiesočnatá pôda, výhrevná pôda a vlhkejšie podmienky, preto je dôležitá pravidelná závlaha a kyprenie. 

  • Uistite sa, že pôda je dobre priepustná a má dostatok živín. 

  • Dbajte aj na ošetrovanie počas vegetácie.

  • Petržlen tiež dobre rastie vo vlhkých a chladných podmienkach, preto je ideálne ho pestovať na jeseň alebo v zime - odrody petržlenu sú odolné proti chladu.

Odporúčame: Takúto starostlivosť potrebujú kvety po presadení, aby boli zdravé a krásne!

ako pestovať petržlen Depositphotos

Ako správne pestovať petržlen?

Pri starostlivosti o petržlen nezabudnite pravidelne odstraňovať burinu a udržiavať rastlinu v dobrej kondícii. Môžete tiež použiť organické hnojivá na podporu rastu petržlenu a zabezpečiť mu dostatok živín.

Ak sa budete správne starať o petržlen v záhrade, môžete si užiť svieži a aromatický petržlen po celý rok a doplniť tak vaše jedlá o zdravé vitamíny a minerály. Buďte trpezliví a starostlivo postarajte sa o petržlen, aby vám čo najlepšie rástol a prinášal radosť a zdravie.

Podmienky pestovania petržlenu - čo by ste mali vedieť?

Petržlen je jednou z najobľúbenejších bylín pestovaných v záhradách a kvetináčoch. 

Ak sa rozhodnete venovať sa pestovaniu petržlenu, je dôležité poznať niektoré základné podmienky a tipy, ktoré vám pomôžu dosiahnuť úspech.

  1. Vyžaduje slnečné stanovište: Petržlen potrebuje aspoň 6-8 hodín slnečného svetla denne, aby sa rovnocenne vyvíjal a rástol.

  2. Dobre priepustná pôda: Petržlen prosperuje v dobre odtokovej pôde s dostatkom živín. Vyhnite sa ťažkej a nepriepustnej pôde, ktorá by mohla spôsobiť zhnitie koreňov. Pre sadenie petržlenu teda zvoľte vhodnú pôdu.

  3. Pravidelná zálievka: Petržlen potrebuje pravidelnú zálievku, ale neznesie premočenie. Zalievať by ste ho mali pri základoch rastliny a vyvarovať sa postreku listov.

  4. Dobre pripravená pôda: Pred vysadením petržlenu do zeme je dôležité pripraviť pôdu hnojom alebo kompostom, aby mala dostatok živín.

  5. Pravidelné hnojenie: Pre zdravý rast a výdatné plodenie petržlenu je dôležité ho pravidelne hnojiť. Použite univerzálne hnojivo alebo organické hnojivá.

  6. Ochrana pred škodcami: Petržlen môže byť napadnutý rôznymi škodcami a chorobami. Pravidelná kontrola rastlín a prípadné postrekovanie insekticídmi alebo fungicídmi môže pomôcť zabrániť ich šíreniu.

Neprehliadnite: Ako môžete využiť dažďovú vodu vo vašej domácnosti a ušetriť tak na spotrebe vody?

výsadba a starostlivosť o petržlen Depositphotos

Kedy vyberať petržlen?

Vyberať petržlen je dôležité v správnom čase, aby bol čo najchutnejší a čerstvý. 

Ideálne je petržlen zbierať ráno, keď je rastlina ešte plná vody a esenciálnych olejov. Mladé listy sú väčšinou chutnejšie a mäkšie, takže je dobré vyberať petržlen ešte pred výsadbou semien.

  • Pri zberaní petržlenových listov je potrebné brať do úvahy aj to, že rastlina by mala mať dostatočne veľa listov na prežitie a ďalší rast. 

  • Väčšinou je vhodné začať zberať petržlen, keď má rastlina minimálne 5-6 listov na vetvičke. 

  • Sledujte svoj petržlen a vyberajte listy postupne, aby sa nepoškodila celá rastlina a mohla nerušene rásť. 

Nakoniec si užite lahodné chute a vône, ktoré vám petržlen poskytne vo vašej kuchyni.

Odrody petržlenu

Petržlen je dvojročná rastlina, pričom v prvom roku sa vytvorí koreň a vňať. V druhom roku vyrastá kvetná stonka a na nej sa vytvoria plody v zemi, keďže petržlen je koreňová zelenina.

Z petržlenu si môžete vybrať dve najobľúbenejšie odrody:

Petržlen záhradný — pestuje sa na korene aj vňať. Vňať môžete počas leta postupne zberať a nechať znovu dorásť.

Petržlen kučeravý — poskytne vám voňavú vňať, no POZOR - koreň sa v tomto prípade nedá spracovať. Vegetačné obdobie trvá 90 dní. Pestovať kučeravý petržlen možno napríklad aj na parapete či v kvetináči.

Sadenie koreňovej zeleniny - ako siať petržlen?

Výsev petržlenových semien je dôležitým procesom pre úspešnú úrodu zeleniny ako je petržlen. Petržlen je jednou z najobľúbenejších bylín a koreňových plodov pre pestovanie vo vlastnej záhrade. Ak chcete siať petržlen, postupujte nasledovne:

  1. Pripravte si vhodnú pôdu: Petržlen preferuje dobre priepustnú pôdu bohatú na živiny. Pred sadením môžete pôdu obohatiť kompostom alebo hnojivom.

  2. Vyberte si vhodné miesto: Petržlen preferuje polotieň a chladnejšie miesta. Vyberte si miesto, kde bude dostávať aspoň 4-6 hodín slnečného žiarenia denne.

  3. Výsadba petržlenového semena: Semená petržlenu vložte do pôdy vo vzdialenosti približne 5-10 cm od seba. Semienka by mali byť zakopané do hĺbky približne 1 cm, potom ich zalejte. Použiť môžete napríklad aj výsevné pásiky.

  4. Udržujte pôdu vlhkú: Počas klíčenia a rastu petržlenových semien by mala byť pôda stále vlhká. Dôležité je však zabrániť zamokreniu pôdy, aby nedošlo k hnilobe semienok.

  5. Pravidelne kyprite sadenice: Keď sa petržlenové semená začnú klíčiť a vyrastať, odstráňte slabé sadenice a rieďte ich vo vzdialenosti približne 10-15 cm od seba.

  6. Pohnojte: Aby petržlen rástol pekne a zdravo, pravidelne ho pohnojte organickým hnojivom alebo kompostom.

  7. Sledujte rast: Sledujte vývoj petržlenových rastlín a pravidelne ich zalievajte. Sadeniciam môžu prospieť aj priaznivé podmienky pre rast, ako napríklad mulčovanie pôdy.

Ak budete dodržiavať tieto kroky a poskytovať petržlenovým rastlinám dostatok starostlivosti a lásky, môžete sa tešiť na bohatú a chutnú úrodu petržlenových koreňov a byliniek.

Odporúčame aj: Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

pestovanie petržlenu Depositphotos

Výsadba petržlenu - kedy zasadiť petržlen vonku?

Výsadba petržlenu vonku by mala byť vykonaná až po mrazoch, pretože petržlen preferuje teploty nad 10 stupňov Celzia. 

  • Ideálny čas na výsadbu petržlenu je koniec apríla až začiatok mája. 

  • Pred výsadbou je dôležité pripraviť si pôdu, ktorá by mala byť dostatočne vlhká a bohatá na živiny. 

  • Pri výsadbe je nutné zohľadniť vhodný rozostup medzi rastlinami a zabezpečiť im dostatok slnečného svetla.

Petržlen je nenáročná rastlina, ktorú je možné ľahko pestovať aj na záhrade či vo väčšom kvetináči na balkóne. S primeranou starostlivosťou a dostatkom slnečného svetla budete môcť čoskoro počítať s chutnou úrodou čerstvého petržlenu.

Pestovanie petržlenu na parapete je v poslednom období veľmi obľúbené, ako aj možnosť pestovať petržlen v skleníku.

Koľko rastie petržlen?

Petržlen môže rásť až do výšky približne 30 cm a jeho listy môžu dosiahnuť priemer približne 20 cm. Doba rastu petržlenu závisí od podmienok pestovania, ale zvyčajne trvá 2-3 mesiace, kým sa dostane do plnej veľkosti.

Ako sa starať o petržlen?

Starostlivosť o petržlen je celkom jednoduchá. 

Podľa záhradkárov by sme sa mali pri pestovaní petržlenu riadiť nasledovnými odporúčaniami:

  1. Zalievanie: Petržlen potrebuje dostatok vody, ale zároveň sa mu nepáči prebytok vlhkosti. Zalievať by sme mali pravidelne, ale zároveň sa ubezpečiť, že má rastlina dostatok dier pre odtok vody.

  2. Slnečné miesto: Petržlen by mal byť vystavený dostatku prirodzeného svetla, ale zároveň by mal mať aj tienisté miesta.

  3. Pôda: Rastlina prosperuje v humusovej pôde s dobrým odvodnením.

  4. Hnojenie: Petržlen môže byť hnojený organickým hnojivom raz za pár týždňov.

  5. Pestovanie: Petržlen možno pestovať aj v kvetináči, ale je dôležité venovať mu dostatok priestoru a voľného vzduchu.

  6. Strihanie: Pravidelné strihanie petržlenu podporuje rast nových listov a zabraňuje tvorbe kvetov.

Sledovaním týchto zásad si udržíte zdravú a bohato plodiacu petržlenovú rastlinu.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE