Poznáte éclairs? Ide o sladké pečivo francúzskeho pôvodu podlhovastého tvaru, ktoré je plnené krémom a poliate polevou. Pripraviť sa, samozrejme, dajú v rôznych verziách. Ak patríte k milovníkom čokolády, vyskúšajte tieto čokoládové éclairs, ktoré v relácii Pečie celé Slovensko pripravila súťažiaca Anička. Nevyzerajú jej koláčiky na zahryznutie?
Odpaľované cesto:
- 60 ml mlieka
- 65 ml vody
- štipka soli
- 1 PL kryštálový cukor
- 50 g masla
- 80 g hladkej múky
- 110 g vajec (cca. 2 menšie vajcia)
- práškový cukor na posypanie
Čokoládový krém:
- 150 g 70 % horkej čokolády
- 115 g plnotučného mlieka
- 240 g 33 % smotany na šľahanie
- 2 g plátkovej želatíny
Čokoládová poleva:
- 150 g 70 % horkej čokolády
- 240 g 33 % smotany na šľahanie
Craquelin:
- 85 g masla
- 100 g hnedého cukru
- 100 g hladkej múky
Dekor:
- plátok jedlého zlata
- 3 kusy čerstvé jedlé kvety (nevädza)
- sušené lístky nevädze
- 1 strapec červené ríbezle
Postup prípravy éclairs:
- Eclairs – rúru predhrejeme na 190 stupňov, plech si vyložíme papierom na pečenie. Vodu, mlieko, soľ, cukor a maslo dáme do hrnca a privedieme k varu. Prisypeme preosiatu múku a premiešame do hladka. Cesto odpaľujeme pri nižšej teplote, pokiaľ nie je hladké a nelepí sa na dnu a steny hrnca, cca. 2-3 minúty. Cesto vyberieme z hrnca a dáme do misy a miešame do mierneho vychladnutia. Vajcia pridávame postupne. Cesto dáme do cukrárenského vrecka s rezanou špičkou o priemere 12mm a na pripravený plech nastriekame banánky o dĺžke cca. 12cm. Banánky poprášime práškovým cukrom a dáme piecť do vyhriatej rúry. Zhruba po 20 minútach znížime teplotu na 170 stupňov a ešte ďalších 10-12 minút dopekáme.
- Krém – želatínu dáme do misky so studenou vodou a necháme napučať. Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli. Mlieko zohrejeme k bodu varu a necháme v ňom rozpustiť napučanú želatínu. Potom ho v dvoch krokoch nalejeme na rozpustenú čokoládu, vždy dobre premiešame. Celú zmes ešte premixujeme tyčovým mixérom. Nakoniec prilejeme studenú smotanu a opäť všetko premixujeme. Zmes nalejeme do misky, zakryjeme fóliou a dáme do chladničky vychladiť. Vychladený krém dáme do vrecka s úzkou špičkou. Do každého banánku urobíme zospodu tri malé otvory špicatým nožom a pomocou vrecka ich naplníme. Dáme do chladničky zachladiť.
- Poleva – čokoládu zalejeme horúcou smotanou, necháme chvíľku odstáť, potom vymiešame do hladka. Za občasného miešania necháme polevu zachladnúť a ľahko zhustnúť. Eclairs máčame v poleve a polovicu posypeme kakaom. Dozdobíme jedlým zlatom.
- Craquelin – z ingrediencií vypracujeme cesto, ktoré vyvaľkáme na mastnom papieri na hrúbku 2 mm. Zamrazíme na chvíľu a vykrojíme obdĺžniky o dĺžke 13 cm. Pred pečením ich položíme na 1/3 eclairs.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko