Quiche je tradičný francúzsky slaný koláč, ktorý možno podávať ako obed alebo večeru. Pripraviť sa dá s rôznymi ingredienciami, preto má vždy jedinečnú chuť. Vyskúšať môžete napríklad tento tekvicový quiche od Katky z Pečie celé Slovensko. Vo vnútri skrýva lahodnú hokkaido tekvicu, ale aj zdravú hlivu ustricovú. Hor sa do pečenia!
Odporúčame: RECEPT: Špenátový quiche z Pečie celé Slovensko
Suroviny na cesto:
- 600 g hladkej múky
- 200 g hokkaido
- 100g kyslá smotana
- Soľ
- 2 vajcia
- 200g maslo
Suroviny na plnku:
- 250 g syr niva
- 250 g kyslá smotana
- 100 ml šľahačková smotana
- 4 vajcia
- 400g hliva ustricová
- Čerstvá bazalka
- Soľ
- 3PL olivový olej
- Korenie štyroch farieb drvené
- Domáca vegeta – vlastná
- Cesnakové korenie
- 2 PL lyžičky sójová omáčka
- Čerstvá pažítka
- Sušené brusnice
Postup na hokkaido quiche:
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Hokkaido nakrájame na kocky a dáme variť do osolenej vody. Hlivu si nakrájame na menšie kúsky a dáme smažiť na panvicu, kde sme si dali olivový olej. Pridáme soľ, korenie, sušený cesnak, sójovú omáčku a restujeme. Navážime si múku, soľ, kyslú smotanu, vajcia a maslo. Uvarené hokkaido rozmixujeme na pyré a necháme trochu vychladnúť. Hlivu odstavíme zo sporáka a zarobíme si plnku.
Kyslú smotanu, šľahačku, soľ, korenie, sušený cesnak, vegetu, vajcia premixujeme metličkovým mixérom na hladkú zmes. Nivu si nakrájame na malé kocky. Do naváženej múkovej zmesi na cesto pridáme vychladnuté pyré a zamiesime nelepivé cesto. Cesto rozvaľkáme a vyložíme ním formu. Na spodok cesta navrstvíme hlivu, čerstvú bazalku a nivu s brusnicami a zalejeme to hotovou smotanovou zmesou.
Dáme piecť do rúry na 200 stupňov na 35 minút. Po upečení vyložíme z rúry a necháme vychladnúť. Dozdobíme pažítkou, bazalkou.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko