Rozmýšľate nad tým, čo pripraviť návšteve na občerstvenie? Klasikou sú obložené chlebíčky či jednohubky, no čo tak skúsiť niečo iné? Táto lístková roláda s mäsom a sušenými paradajkami zachutí každému. Pripraviť k nej môžete aj chutný slaninkový dip. Recept prináša súťažiaci Ďoďo z relácie Pečie celé Slovensko.
Lístkové cesto (maslová časť):
- 250 g masla
- 50 g hladkej múky
- Sezam a vajíčko na potretie
Lístkové cesto (octová časť):
- 200 g hladkej múky
- 50 g polohrubej múky
- 1 žĺtok
- Štipka soli
- 1 ČL octu
- 125 ml vlaženej vody
Suroviny na plnku:
- 400 g kuracích pŕs
- 3 ks šalotky
- 2 PL olivového oleja
- 100 g špenátu
- 12 ks sušených paradajok
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- Bazalka
- Oregano
- 40 g chedaru
Dip:
- 80 g plátkov slaniny
- 20 g prosciutta
- 150 ml 33 % smotany na šľahanie
- 2 x pečený cesnak (z toho 1 na dekoráciu)
Postup prípravy rolády:
- Maslovú časť pripravíme zmiešaním hladkej múky a masla nastrúhaného na hrubom strúhadle. Pre prípravu sa používa maslo z chladničky. Takto pripravenú zmes tvarujeme do štvorca 15 x 15 cm a dáme do chladničky.
- Octové cesto pripravíme zmiešaním všetkých surovín ručne, alebo pomocou kuchynského robota. Po miešaní cesto prekrojíme na vrchu znakom kríža necháme 10 minút postáť.
- Následne octové cesto vyvaľkáme na rozmer 30 x 30 cm. Do stredu vložíme maslovú kocku a zabalíme ju octovým cestom ako obálku. Vyvaľkáme opäť na veľkosť 30 x 30 cm a preložíme kraje do vnútra. Dáme do chladničky a proces opakujem ešte 2x s rovnakým postupom.
- Plnka – na olivovom oleji opražíme šalotku, pridáme nadrobno nakrájané kuracie prsia. Keď už kuracie mäso nie je ružové, pridáme nakrájané sušené paradajky a nasekaný špenát. Pridáme korenie, soľ a bylinky. Po miernom vychladnutí plníme pripravené lístkové cesto.
- Výsledné cesto vyvaľkáme na požadovanú veľkosť a naplníme pripravenou zmesou. Pečieme 30 minút pri 200 stupňoch. Vrch potrieme rozšľahaným vajíčkom a zasypeme sezamom.
- Aby sme využili čas pečenia, tak si na panvici opražíme slaninku a prosciutto, ktoré dáme do mixéra so smotanou a upečeným cesnakom. Po rozmixovaní ešte povaríme. Podávame aj s hlavičkami upečeného cesnaku.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko