RECEPT: Pirohy s kôprovou plnkou a šípkovou omáčkou z Pečie celé Slovensko

Pirohy patria k typickým slovenským jedlám. Tentokrát však zabudnite na bryndzové s vyskúšajte niečo nové. Janka v relácii Pečie celé Slovensko pripravila pirohy s tvarohovo-kôprovou plnkou a podávala ich so šípkovou omáčkou. Ak vás táto netradičná kombinácia zaujala, vyskúšajte jej recept nižšie. 

Suroviny na cesto:

  • 600 g hladkej múky
  • 200 g zemiakov
  • 80 g mrkvy
  • Soľ
  • 1 vajce

Plnka do pirohov:

  • 250 g tvarohu
  • Čerstvý kôpor
  • Soľ
  • Čierne korenie
  • Tzatziki
  • 30 g masla

Omáčka k pirohom:

  • 0,2 l šípkového pyré
  • 1 menšia cibuľa
  • 50 g masla
  • Balsamico
  • Čierne korenie
  • 0,1 l vody
  • kryštálový cukor
  • čili papričky viacerých farieb

Postup prípravy pirohov:

  1. Zemiaky dáme variť a 5 minút pred koncom pridáme aj mrkvu. Do misky dáme uvarené zemiaky s mrkvou a popučíme najemno. Pridáme polovicu múky vajce, soľ a začneme miesiť. Zmes si určite bude pýtať múku, ktorú pridávame postupne. Vypracujeme vláčne cesto.
  2. Plnka – tvaroh si popučíme, pridáme podľa chuti kôpor, soľ, korenie, tzatziki a dôkladne premiešame.
  3. Omáčka – ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na drobno a dáme smažiť na maslo. Keď je hotová, pridáme balsamico, ktoré trochu zasmažíme, Pridáme šípkové pyré, vodu, koreniny a poprípade cukor. Chvíľku povaríme, nech sa chute spoja. Odstavíme, rozmixujeme ponorným mixérom a precedíme. Pridáme čili papričky podľa chuti.
  4. Pirohy – cesto si vyvaľkáme na hrúbku 3 až 4 milimetre a vykrojíme kruhy s priemerom 9 cm a plníme tvarohovou plnkou. Preložíme na polovicu a postláčame vidličkou. Hotové dáme variť do vody na cca 10 minút. Vyberieme a dáme do misky a zalejeme rozpusteným maslom. Poukladáme na tanier posypeme plnkou, ktorá nám zostala a môžeme preliať omáčkou alebo si ju môžeme dať vedľa a pirohy si v nej namáčať.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE