Robotická kosačka do záhrady - podľa čoho si správne vybrať?

Robotická kosačka do záhrady je už aj v našich zemepisných končinách skvelým pomocníkom, vďaka ktorému budete udržiavať svoj trávnik viac-menej bez námahy. Ak rozmýšľate nad kúpou robotickej kosačky, na začiatku vás čaká nemalá investícia.

A práve preto by ste mali ešte predtým zohľadniť všetky požiadavky, na základe ktorých sa budete pri jej kúpe rozhodovať. Robotické kosačky dokážu ušetriť veľmi veľa času, avšak ešte predtým si odpovedzte na otázky, ktoré sa vás budeme pýtať v nasledujúcich riadkoch.

Ako si vybrať robotickú kosačku na trávu?

Chcete si kúpiť robotickú kosačku na trávu, aby ste kosili trávnik bez námahy? Pred výberom vhodnej robotickej kosačky na trávu je potrebné mať na pamäti niekoľko vecí, ako napríklad:

  • veľkosť vašej záhrady,
  • tvar vašej záhrady,
  • frekvencia kosenia, 
  • prípadné technické záležitosti.

Z toho vyplývajú požiadavky na výkon kosačky.

Odporúčame: Ručné záhradné náradie: Aké by nemalo chýbať vo vašej základnej výbave?

robotická kosačka do záhrady

Zdroj: Depositphotos

Aká je veľkosť vášho trávnika?

Pri výbere robotickej kosačky je veľkosť trávnika prvou vecou, na ktorú treba myslieť. Veľkosť, ktorú robotická kosačka zvládne, závisí od kombinácie batérie, softvéru a šírky kosenia. Preto by ste si pred výberom robotickej kosačky na trávu mali zmerať povrch trávnika vašej záhrady.

Ak máte menšiu záhradu – to znamená do 500 m2, postačí vám najzákladnejší model.

Každý model je určený na určitú rozlohu:

  • do 800 metrov štvorcových,
  • do 1800 metrov štvorcových,
  • do 2200 metrov štvorcových,
  • či až do 6000 metrov štvorcových.

Máte členitý terén?

Čím viac prekážok, tým častejšie musí robotická kosačka meniť svoj smer. Výsledkom je, že robotickej kosačke trvá pokosenie celého trávnika dlhšie. Preto potrebuje väčšiu kapacitu batérie.

  • Má váš trávnik veľa stromov, „zákrut" alebo iných prekážok?

V tom prípade si vyberte robotickú kosačku na trávu s väčšou plochou trávnika, než je vaša skutočná plocha trávnika.

Robotická kosačka na nerovný terén

Väčšina robotických kosačiek na trávu ľahko zvládne výškový rozdiel okolo 25 % naprieč trávnikom.

  • Máte ale ešte vyššie sklony?

Skontrolujte, či je na to vhodná robotická kosačka, ktorú si chcete kúpiť. Trávniky s veľkým rozdielom vo výške si pýtajú väčšiu kapacitu batérie ako na rovné plochy trávnikov. Pri výpočte plochy trávnika majte na pamäti, že ak máte veľa sklonov, je vhodné voliť kosačku pre väčšiu plochu trávnika.

Robotická kosačka na väčšie plochy zvláda sklon až do 45 %. Funkcia Timer, obsiahnutá v kosačkách, vám umožní používať takéto modely aj na menšie plochy. Môžete si prispôsobiť dĺžku kosenia na základe veľkosti vašej záhrady.

Chcete ovládať robotickú kosačku pomocou aplikácie?

Robotická kosačka na trávu má navrchu poklop s ovládacím panelom. Na tomto paneli môžete nastaviť plán kosenia. Niektoré robotické kosačky na trávu majú ďalšiu možnosť ovládania, napríklad cez aplikáciu.

Ak máte robotickú kosačku s ovládaním pomocou aplikácie, môžete si nastaviť plán kosenia alebo ovládať robotickú kosačku na diaľku. Každá značka má svoju vlastnú aplikáciu s rôznymi možnosťami.

Neprehliadnite: Záhradný postrekovač a rosič: Aký je medzi nimi rozdiel a ako vybrať ten správny?

Robotická kosačka

Zdroj: Depositphotos

Ďalšie dôležité parametre pri výbere robotickej kosačky

  • Batéria – významným parametrom je výdrž batérie. Porovnajte si jednotlivé modely a zistite, aký je typ batérie danej kosačky, za aký čas sa nabije a ako dlho vydrží batéria nabitá.
  • Pohyb kosenia – tu existujú dva spôsoby, a to náhodné kosenie v rôznych smeroch alebo kosenie v pravidelnom vzorci. Ak chcete docieliť čo najhladší povrch vášho trávnika, vyberte si kosačku ktorá kosí nepravidelne. Práve tento pohyb kosenia je najspoľahlivejší, aby bola dôkladne pokosená celá plocha trávnika.
  • Hlučnosť kosačky – tá by mala byť do 65 dB.
  • Ostré nože a nastaviteľnosť potrebnej výšky kosenia – tieto parametre si môžete nastaviť manuálne alebo elektronicky.
  • Bezpečnosť celého systému robotickej kosačky pri prevádzke – voľne otočné nože podobné žiletkám sú výbornou voľbou, keďže okrem ochrany zabezpečujú aj ideálny strih trávnika.

Pri výbere a kúpe robotickej kosačky sa nenechajte oklamať, pretože mnohí výrobcovia vyzdvihujú také vlastnosti kosačky, ktoré v konečnom dôsledku vôbec neovplyvňujú efekt kosenia. Ide napríklad o rýchlosť kosačky, ktorá súvisí s veľkosťou trávnika. Je pritom zrejmé, že robotické kosačky pracujúce na menšej ploche budú o čosi pomalšie.

Odporúčame aj: Starostlivosť o trávnik na jar: Kedy ho začať zakladať a hnojiť?

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE