Nádchovník – najlepší spôsob, ako doma osviežiť vzduch a zbaviť sa upchatého nosa

Nádchovník

Nádchovník (latinsky Plectranthus amboinicus), známy aj ako „rýmovník“, je rastlina, ktorá sa v posledných rokoch stala veľmi obľúbenou nielen pre svoje dekoratívne vlastnosti, ale najmä pre svoje zdravotné benefity. Táto nenáročná rastlina je ideálna pre tých, ktorí chcú doma prirodzeným spôsobom osviežiť vzduch a zároveň získať účinného pomocníka proti nádche a upchatému nosu.

Prečítajte si: Október v záhrade: Príprava na zimu krok za krokom

Ako pestovať nádchovník?

Nádchovník je populárna rastlina, ktorá nájde široké uplatnenie v domácnostiach aj záhradách. Pestovanie nádchovníka nie je náročné, ale vyžaduje si niektoré špecifické podmienky. Tu sú základné kroky, ako na to:

1. Výber vhodného miesta pre nádchovník

Nádchovník preferuje svetlé, ale nie priamym slnečným žiarením vystavené miesta. Ideálnym miestom je okno orientované na východ alebo západ. Táto rastlina potrebuje dostatok svetla, avšak príliš intenzívne slnečné lúče môžu spáliť jej listy.

2. Pôda pre nádchovník

Najlepšou voľbou je dobre priepustná a vzdušná pôda. Môžete použiť univerzálny substrát na kvety, do ktorého pridáte perlit alebo vermikulit pre zlepšenie drenáže. Nádchovník si potrpí na pH pôdy v rozmedzí 6,0 až 7,0.

3. Zalievanie nádchovníka

Rastlina má rada vlhkosť, ale je dôležité, aby ste ju neprelievali. Ideálnym spôsobom zalievania je nechať vrchnú časť pôdy na dotyk suchú, predtým ako budete znovu zalievať. V letných mesiacoch môžete zalievať častejšie, no v zimnom období je potrebné zalievanie obmedziť.

4. Hnojenie nádchovníka

Nádchovník je dobré hnojivo aplikovať počas vegetačného obdobia, teda od jari do jesene. Pokiaľ používate tekuté hnojivo, doporučuje sa zriediť ho na polovicu odporúčanej koncentrácie. Hnojte raz za 4-6 týždňov.

5. Teplota a vlhkosť

Optimálna teplota pre nádchovník sa pohybuje medzi 20-25 °C. V zimných mesiacoch by nemala klesnúť pod 15 °C. Rastlina tiež vyžaduje vyššiu vlhkosť, čo znamená, že by sa mala pravidelne rosiť alebo umiestniť na podnos s vodou a kamienkami.

6. Presádzanie nádchovníka

Nádchovník je potrebné presádzať približne každé 1-2 roky alebo v prípade, že korene rastliny prekročia priestor kvetináča. Pri presadení sa odporúča zvoliť kvetináč o niečo väčší.

7. Rozmnožovanie nádchovníka

Nádchovník je možné ľahko rozmnožovať aj pomocou odrezkov. Stačí odobrať zdravý výhonok, nechať ho zakoreniť vo vode alebo priamo zasadiť do substrátu.

8. Choroby a škodcovia

Dávajte pozor na škodcov ako sú vošky, roztoče alebo múčnatky. V prípade napadnutia môžete použiť prírodné insekticídy alebo mydlovú vodu.

S dodržiavaním týchto základných pravidiel sa vám určite podarí vypestovať zdravý a krásny nádchovník.

Odporúčame: Ako správne zazimovať bazén a predísť poškodeniam? Máme postup krok za krokom!

nádchovník pestovanie
Depositphotos

Prečo je nádchovník skvelou voľbou pre váš domov?

1. Prírodný osviežovač vzduchu

Nádchovník má výraznú, sviežu vôňu, ktorá sa uvoľňuje pri kontakte s listami. Keď listy jemne prejdete rukou alebo ich pomrvíte, rastlina vypustí éterické oleje, ktoré osviežia vzduch vo vašom byte. Vďaka svojej intenzívnej vôni dokáže neutralizovať nepríjemné pachy a vytvoriť vo vašom interiéri príjemnú atmosféru.

2. Účinný pomocník proti upchatému nosu

Nádchovník je známy svojimi liečivými vlastnosťami, najmä pri prechladnutí, nádche a problémoch s dýchaním. Jeho éterické oleje obsahujú látky, ktoré prirodzene uvoľňujú dýchacie cesty. Stačí si k listom nádchovníka privoňať alebo si z nich pripraviť čaj a vaše dýchanie sa môže výrazne zlepšiť. V prípade upchatého nosa môžete rozdrviť pár lístkov a vdychovať ich vôňu – účinok sa často dostaví okamžite.

3. Pomáha pri zmierňovaní príznakov alergie

Ak trpíte sezónnymi alergiami alebo astmou, nádchovník môže byť vaším skvelým spojencom. Inhalovanie jeho arómy môže pomôcť zmierniť dráždenie dýchacích ciest a podráždenie spôsobené peľmi alebo prachom.

4. Jednoduché pestovanie

Jednou z najväčších výhod nádchovníka je jeho nenáročnosť. Táto rastlina vyžaduje len minimum starostlivosti, pričom dokáže rásť aj na miestach s miernym osvetlením. Stačí jej pravidelné zalievanie a občasné odstránenie uschnutých listov. Nádchovník môžete pestovať v kvetináči na parapete alebo na balkóne, pričom rýchlo rastie a ľahko sa množí.

Neprehliadnite: Ako zazimovať ruže a udržať ich krásne? Máme pre vás 5 najdôležitejších krokov!

Ako využívať nádchovník v každodennom živote?

Čaj z nádchovníka

Listy nádchovníka sú výborné na prípravu liečivého čaju, ktorý pomáha uvoľniť dýchacie cesty, zmierňuje bolesť hrdla a má upokojujúci účinok na organizmus. Na prípravu čaju stačí natrhať niekoľko čerstvých lístkov, zaliať ich horúcou vodou a nechať lúhovať 5-10 minút. Pre lepší účinok pridajte med a citrón.

Inhalácia

Pre rýchlu úľavu od upchatého nosa môžete použiť inhaláciu. Pripravte si hrniec s horúcou vodou, pridajte doň niekoľko lístkov nádchovníka a prikryte si hlavu uterákom, aby ste koncentrovali paru. Vdychujte výpary, ktoré pomôžu otvoriť dýchacie cesty a zmierniť príznaky nádchy.

Prírodný repelent

Vôňa nádchovníka je síce príjemná pre nás, ale odpudzuje komáre a ďalší hmyz. Ak chcete prirodzeným spôsobom ochrániť svoj domov pred nepríjemnými návštevníkmi, umiestnite nádchovník na parapet alebo do blízkosti dverí a okien. Môžete tiež rozmiestniť zopár lístkov na strategických miestach.

Nádchovník je viac než len pekná izbová rastlina – je to prírodný liečiteľ, ktorý vám môže pomôcť s prechladnutím, nádchou, alergiami a zároveň osviežiť vzduch vo vašom domove. Vďaka svojej jednoduchej starostlivosti a mnohým výhodám sa nádchovník stáva nepostrádateľným pomocníkom v každej domácnosti. Skúste ho pestovať a využívať jeho liečivé účinky a budete prekvapení, aký prínos má pre vaše zdravie a pohodu.

Liečivý sirup z nádchovníka

Nádchovník je rastlina, ktorá sa už po stáročia používa v tradičnej medicíne pre svoje prospešné účinky. Tento sirup je populárny najmä pre svoje protizápalové a antiseptické vlastnosti. V nasledujúcich riadkoch si priblížime jeho účinky, zloženie a spôsob prípravy.

Účinky nádchovníka

Nádchovník obsahuje množstvo aktívnych zložiek, ako sú flavonoidy, súčasťou ktorých sú hypericín a hyperforín. Tieto látky majú:

  1. Protiúzkostné a antidepresívne účinky - môže pomôcť pri zvládaní miernych depresívnych stavov.
  2. Protizápalové vlastnosti - znižuje zápal v organizme a prirodzene podporuje hojenie.
  3. Antiseptické a antibakteriálne účinky - pomáha pri liečbe rán a infekcií.

Príprava liečivého sirupu

Na výrobu sirupu z nádchovníka budete potrebovať:

Ingrediencie:

  • 100 g sušených kvetov nádchovníka
  • 500 ml vody
  • 300 g cukru
  • Citrónová šťava (podľa chuti)

Postup prípravy: Pripravte si kvety nádchovníka a dôkladne ich prepláchnite. V hrnci priveďte vodu do varu, pridajte kvety a varte asi 10 minút. Po uplynutí doby varenia nechajte zmes odpočívať a macerovať asi 24 hodín. Po 24 hodinách sceďte zmes cez jemné sitko alebo plátno, aby ste oddelili kvety od tekutiny. Do scedeného výluhu pridajte cukor a znova priveďte do varu. 

Miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Na konci môžete pridať niekoľko kvapiek čerstvej citrónovej šťavy pre osvieženie chuti. Sirup prelejte do sterilizovaných fliaš a uchovávajte na chladnom a tmavom mieste.

Liečivý sirup z nádchovníka môžete užívať v malých dávkach, najlepšie 1-2 polievkové lyžice denne. Pomáha pri liečbe prechladnutí, nachladnutí a podporuje imunitný systém.

Odporúčame aj: Výhody a nevýhody zelených potravín pre zdravie človeka

sirup z nádchovníka
Depositphotos

Tinktúra z nádchovníka

Zloženie:

  • Čerstvé alebo sušené kvety, listy a korene nádchovníka
  • Alkohol (napríklad vodka) s minimálnym obsahom 40 % (pre lepšiu extrakciu látok)

Postup prípravy:

Príprava rastlín: Pokiaľ používate čerstvý nádchovník, dobre ho umyte a nakrájajte na menšie kusy. Ak používate sušené časti, stačí ich rozdrvte na menšie kúsky.

Miešanie: Vložte rastlinné časti do tmavej sklenenej fľaše a zalejte ich alkoholom. Pomery sú zvyčajne 1:5 (1 diel rastliny na 5 dielov alkoholu).

Macerácia: Dobre zatvorte fľašu a umiestnite ju na tmavé a chladné miesto. Nechajte zmes macerovať 4 až 6 týždňov. Počas tejto doby je dobré zmes občas premiešať.

Precedenie: Po uplynutí doby macerácie preceďte zmes cez jemné sitko alebo gázový obrúsok do čistej fľaše. Odstráňte zvyšky rastlín a skladujte tinktúru v tmavej fľaši s uzáverom.

Použitie tinktúry z nádchovníka

Tinktúra z nádchovníka sa zvyčajne užíva v dávkach 20-30 kvapiek 2-3 krát denne, zmiešané s vodou alebo iným nápojom. Je vhodná na podporu imunity, najmä v období chrípky a nachladnutia. Môže pomôcť pri zmiernení príznakov prechladnutia a urýchliť regeneráciu.

Upozornenia pri používaní nádchovníkovej tinktúry

Pri užívaní tinktúry z nádchovníka je dôležité dbať na niekoľko upozornení:

  • Neodporúča sa užívať dlhodobo, lepšie je robiť prestávky.

  • Osoby s alergiou na rastliny z čeľade astrovitých by mali byť opatrné.

  • Pred začatím užívania tinktúry je dobré sa poradiť so svojím lekárom, najmä ak užívate lieky alebo máte zdravotné problémy.

Tinktúra z nádchovníka je prírodným a účinným spôsobom, ako podporiť svoj organizmus, ale vždy je dôležité rešpektovať obmedzenia a konzultovať so zdravotným odborníkom.

Prečítajte si aj: Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?

Masť z nádchovníka

Masť z nádchovníka je prírodný produkt - rastlinný extrakt je známy svojimi priaznivými účinkami na imunitný systém a jeho protizápalové vlastnosti.

Masť z nádchovníka sa často využíva na liečbu kožných problémov, ako sú ekzémy, dermatitídy alebo drobné zranenia. Vďaka svojim antibakteriálnym a antivírusovým účinkom môže pomôcť pri urýchlení hojenia rán a zmiernení symptómov podráždenej pleti.

Príprava masti zo nádchovníka je pomerne jednoduchá. Obvykle sa používajú sušené kvety a listy, ktoré sa macerujú v oleji (napríklad v olivovom alebo kokosovom) a následne sa zmiešajú so včelím voskom, aby sa vytvorila hustá konzistencia. Takto pripravená masť je potom pripravená na aplikáciu.

Dôležité je si uvedomiť, že pred použitím akýchkoľvek prírodných produktov je dobré vykonať test citlivosti a v prípade vážnejších zdravotných problémov sa poradiť s odborníkom. Masť z nádchovníka môže byť skvelým doplnkom k prírodnej medicíne, avšak nikdy by nemala nahradiť odbornú lekársku starostlivosť.

Kvapky do nosa z nádchovníka

Kvapky do nosa sú bežne používaným prostriedkom na zmiernenie symptómov nádchy a iných respiračných ochorení. Je však dôležité používať tieto kvapky s rozvahou a dodržiavať odporúčané dávkovanie. Dlhodobé používanie môže viesť k tzv. „rebound efektu“, kedy sa nosová sliznica opäť upchá a pacient je nútený zvyšovať dávku. To môže nakoniec viesť k chronickému zápalu nosovej sliznice.

Okrem nosových kvapiek je dôležité dbať na dostatočnú hydratáciu, inhalácie, a ak je to potrebné, aj na prírodné prostriedky, ako sú soľné roztoky alebo éterické oleje, ktoré môžu pomôcť zmierniť príznaky.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE