Medvedí cesnak je jednou z najzdravších jarných byliniek, ktorá nielenže osvieži váš jedálniček, ale zároveň podporí imunitu a detoxikuje organizmus. Ak máte radi charakteristickú chuť cesnaku, ale radi si doprajete jeho jemnejšiu verziu, inšpirujte sa piatimi skvelými receptami na polievky z medvedieho cesnaku, ktoré vás zahrejú a dodajú telu poriadnu dávku vitamínov.
Prečo sa vydať na zber medvedieho cesnaku?
Medvedí cesnak (Allium ursinum) je jednou z prvých rastlín, ktoré na jar prebúdzajú lesy k životu. Nájdeme ho predovšetkým v listnatých a lužných lesoch, kde vytvára bohaté zelené koberce. Zbierať ho môžeme od marca do mája, pričom ideálne sú mladé, svieže listy pred začiatkom kvitnutia. Pri zbere medvedieho cesnaku je dôležité byť opatrný, aby sme si ho nezamenili s jedovatými rastlinami, ako je konvalinka alebo jesienka.
Medvedí cesnak je známy svojimi výnimočnými zdravotnými účinkami:
- Podporuje imunitu – Obsahuje množstvo antioxidantov, ktoré pomáhajú telu bojovať proti vírusom a baktériám. Pravidelná konzumácia posilňuje obranyschopnosť organizmu a znižuje riziko sezónnych ochorení.
- Čistí krv – Podporuje vylučovanie toxínov z tela a prispieva k detoxikácii organizmu. Zlepšuje cirkuláciu krvi a môže pomôcť pri problémoch s vysokým cholesterolom.
- Znižuje krvný tlak – Pôsobí priaznivo na cievy, rozširuje ich a tým pomáha udržiavať zdravý krvný tlak. Môže byť prirodzenou alternatívou pre ľudí so sklonom k hypertenzii.
- Pôsobí antibakteriálne – Má silné prírodné antibiotické vlastnosti, ktoré môžu pomôcť pri liečbe rôznych infekcií, najmä dýchacích ciest a tráviaceho systému.
- Je skvelým prírodným detoxikantom – Pomáha telu zbaviť sa škodlivých látok, podporuje činnosť pečene a obličiek a je výborným pomocníkom pri očistných kúrach.
- Pomáha tráveniu a prospieva srdcu – Stimuluje tvorbu tráviacich štiav, čím podporuje lepšie spracovanie potravy. Zároveň priaznivo vplýva na zdravie srdca, pretože znižuje hladinu zlého cholesterolu a podporuje zdravie ciev.
- Obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, vďaka čomu je cenným doplnkom jedálnička – je bohatý na vitamín C, železo, horčík a ďalšie dôležité látky, ktoré podporujú vitalitu a celkové zdravie organizmu.
Recepty na polievky z medvedieho cesnaku
Medvedí cesnak má v kuchyni široké využitie. Okrem polievok sa hodí do nátierok, omáčok, pest, šalátov či slaného pečiva. Máte radi jeho jemnú chuť a charakteristickú vôňu? Uvarte si z medvedieho cesnaku lahodné a výživné polievky. Pripravili sme si pre vás výborné recepty.
1. Klasická krémová polievka z medvedieho cesnaku
Táto polievka je jednoduchá, no jej chuť je bohatá a intenzívna. Medvedí cesnak v nej vynikne v plnej sile.
Ingrediencie:
- 2 hrste čerstvého medvedieho cesnaku
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 100 ml smotany na varenie
- 1 lyžica masla
- Soľ, korenie podľa chuti
Postup: Cibuľu nakrájame nadrobno a orestujeme na masle do sklovita. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a zalejeme vývarom. Varíme, kým zemiaky nezmäknú. Potom pridáme nasekaný medvedí cesnak, krátko povaríme a rozmixujeme dohladka. Na záver vmiešame smotanu, dochutíme soľou a korením.
Depositphotos2. Špenátová polievka s medvedím cesnakom
Kombinácia medvedieho cesnaku a špenátu vytvára lahodnú a výživnú polievku, ktorá je bohatá na železo a vitamíny.
Ingrediencie:
- 1 hrnček čerstvého medvedieho cesnaku
- 2 hrnčeky čerstvého špenátu
- 1 menšia cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 ml kokosového mlieka alebo smotany
- Olivový olej, soľ, korenie
Postup: Na olivovom oleji speníme cibuľu a cesnak. Pridáme špenát a medvedí cesnak, krátko orestujeme a zalejeme vývarom. Po 5 minútach rozmixujeme dohladka. Pridáme kokosové mlieko a dochutíme.
3. Jarná polievka s medvedím cesnakom a koreňovou zeleninou
Ľahká a svieža polievka plná chutí jari. A tá vôňa! Okamžite zaplaví celú domácnosť.
Ingrediencie:
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 malý zeler
- 1 hrnček medvedieho cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 1 lyžica masla
- Soľ, korenie, muškátový oriešok
Postup: Nakrájanú koreňovú zeleninu orestujeme na masle, zalejeme vývarom a varíme domäkka. Pridáme nasekaný medvedí cesnak, krátko povaríme a môžeme rozmixovať podľa preferencie. Dochutíme soľou a korením.
4. Krémová zemiaková polievka s medvedím cesnakom a syrom
Táto polievka je sýta a krémová vďaka syru, ktorý jej dodáva lahodnú konzistenciu.
Ingrediencie:
- 4 väčšie zemiaky
- 1 cibuľa
- 750 ml vývaru
- 1 hrnček medvedieho cesnaku
- 100 g strúhaného syra (parmezán alebo čedar)
- 100 ml smotany
- Soľ, korenie
Postup: Zemiaky a cibuľu nakrájame a dáme variť do vývaru. Keď sú mäkké, pridáme medvedí cesnak a rozmixujeme. Vmiešame syr a smotanu, dochutíme a podávame.
5. Pikantná polievka z medvedieho cesnaku s čili
Pre tých, ktorí majú radi pikantnejšie chute, sa stane táto polievka hitom.
Ingrediencie:
- 1 hrnček medvedieho cesnaku
- 1 cibuľa
- 1 zemiak
- 750 ml zeleninového vývaru
- 1 červená čili paprička
- Olivový olej, soľ, korenie
Postup: Cibuľu a čili papričku nakrájame a orestujeme na oleji. Pridáme nakrájaný zemiak a vývar. Po uvarení pridáme medvedí cesnak, krátko povaríme a rozmixujeme. Dochutíme a podávame.
Ako skladovať a spracovať medvedí cesnak na celoročné použitie?
Aby sme si mohli vychutnávať chuť a účinky medvedieho cesnaku vo vašich obľúbených receptoch aj mimo sezóny, existuje niekoľko možností skladovania:
- Mrazenie: Nasekané listy môžeme zamraziť vo vreckách alebo vo forme bylinkových kociek s vodou či olejom.
- Pesto: Rozmixovaný medvedí cesnak s olivovým olejom, orieškami a syrom vydrží v chladničke niekoľko týždňov.
- Sušenie: Sušením síce stráca časť chuti, no stále zostáva výborným dochucovadlom.
- Olej alebo maslo: Rozmixovaním s olejom či maslom získame aromatický základ do jedál.
Polievky z medvedieho cesnaku sú nielen chutné, ale aj zdravé a dajú sa rýchlo pripraviť. Táto jarná bylinka je darom prírody, ktorý by sme mali využiť naplno. Či už si ju doprajete čerstvú, zamrazíte, alebo si pripravíte pesto, vždy vám prinesie do kuchyne kúsok prírodného bohatstva. Tak neváhajte a vyrazte na jarný zber!
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos