Aj vám sa jeseň spája so šípkami? Šípky sú drobné červené plody plné vitamínov a antioxidantov, ktoré sa zberajú práve na jeseň. Využívajú sa nielen v tradičnej medicíne, ale aj v kuchyni na prípravu džemov a lekvárov s výraznou chuťou a jemne kyslastým podtónom. Hoci sú trochu náročnejšie na prípravu, výsledné domáce produkty stoja za tú námahu. Pripravte si šípkové pochúťky, ktoré doplnia vaše zimné zásoby.
Príprava šípok: Ako ich správne spracovať?
Pred začiatkom výroby lekváru alebo džemu je dôležité správne pripraviť šípky. Zberajú sa najlepšie po prvých mrazoch, keď sú už prirodzene jemnejšie, ale dajú sa zbierať aj skôr. Šípky dôkladne umyte, odstráňte stopky a kvetné konce. Následne ich rozkrojte a odstráňte semienka a chĺpky, ktoré môžu dráždiť hrdlo. Tento krok je dôležitý najmä pri džemoch a lekvároch, v prípade ktorých chcete dosiahnuť jemnú textúru.
Odporúčame: Sušená tekvica nasladko i naslano – ako ju pripraviť a využiť v kuchyni?
Šípkový lekvár – tradičný, s bohatou chuťou
Šípkový lekvár je hustý a veľmi koncentrovaný. Pripravuje sa dlhším varením, ktoré zvýrazní jeho chuť. Lekvár je skvelý ako náplň do koláčov alebo len tak na pečivo.
Ingrediencie:
- 2 kg pripravených šípok
- 1 kg kryštálového cukru (môžete upraviť podľa sladkosti šípok)
- 1 liter vody
Postup: Šípky vložte do hrnca a zalejte ich vodou. Na miernom ohni ich varte, kým nezmäknú, čo trvá približne 30-40 minút. Potom ich prepasírujte cez jemné sito, aby ste získali hustú šípkovú kašu bez zvyškov chĺpkov či šupiek. Do tejto kaše pridajte cukor a za stáleho miešania opäť varte, kým lekvár nezhustne na požadovanú konzistenciu. Hotový lekvár nalejte do sterilizovaných pohárov, dobre uzavrite a otočte hore dnom, aby sa viečka zatiahli.
Šípkový džem s jablkami – sladkokyslá kombinácia
Pre jemnejšiu a sladšiu chuť môžete do šípkového džemu pridať jablká. Tie dodajú džemu prirodzenú sladkosť a jemnú textúru, takže výsledný produkt bude lahodnejší a schvália ho aj vaše deti.
Ingrediencie:
- 1 kg šípok
- 500 g jabĺk
- 800 g cukru
- šťava z jedného citróna
Postup: Šípky a jablká očistite, šípky zbavte semienok a jablká nakrájajte na malé kocky. Obe suroviny vložte do hrnca a pridajte trochu vody, aby sa ovocie nepripálilo. Varte, kým šípky a jablká nezmäknú, a potom ich rozmixujte alebo prepasírujte cez sito. Do kaše pridajte cukor a citrónovú šťavu a varte, kým džem nezhustne. Hotový džem naplňte do sterilizovaných pohárov a dobre uzavrite.
Odporúčame: Recepty na zavárané jablká – premeňte úrodu jabĺk na poklad v komore
Šípkový lekvár s pomarančom a škoricou – zimná pochúťka s exotickým nádychom
Tento lekvár krásne prepojí chuť šípok so sviežosťou pomaranča a jemnosťou škorice. Výborne sa hodí k vianočnému pečivu, ale aj ako darček.
Ingrediencie:
- 1 kg šípok
- 2 pomaranče (bio, kvôli kôre)
- 800 g cukru
- 1 lyžička mletej škorice
Postup: Šípky pripravte podľa základného postupu a vložte ich do hrnca. Z pomarančov nastrúhajte kôru a vytlačte šťavu a potom ju pridajte k šípkam spolu so škoricou a cukrom. Varte na miernom ohni, kým zmes nezačne hustnúť. Keď dosiahne požadovanú konzistenciu, naplňte marmeládu do sterilizovaných pohárov a uzavrite. Škorica a pomaranč dodajú marmeláde príjemnú arómu, ktorá pripomína sviatočné obdobie.
Šípkový džem s hruškami a zázvorom – osviežujúci a netradičný
Ak máte radi zaujímavé chuťové kombinácie, skvelou voľbou je džem zo šípok, hrušiek a zázvoru. Hrušky pridajú džemu sladkosť, zatiaľ čo zázvor sa postará o mierne pikantný nádych.
Ingrediencie:
- 1 kg šípok
- 500 g hrušiek
- 700 g cukru
- malý kúsok čerstvého zázvoru (podľa chuti)
Postup: Šípky opäť očistite a zbavte semienok. Hrušky ošúpte, vykrojte jadrovníky a nakrájajte na kocky. Šípky, hrušky a nastrúhaný zázvor vložte do hrnca, pridajte trochu vody a na miernom ohni varte, kým ovocie nezmäkne. Zmes rozmixujte a prepasírujte, aby ste získali hladkú textúru. Do džemu pridajte cukor a pokračujte vo varení, až kým nedosiahnete požadovanú konzistenciu. Hotový džem naplňte do sterilizovaných pohárov, zatvorte a otočte hore dnom. Vracajú sa vám spomienky na letné zaváracie šialenstvo?
Odporúčame: Recept na domáci jablčný ocot + tipy na jeho použitie
Šípkový džem so škoricou a klinčekmi – korenistá chuť jesene
Táto verzia džemu je ideálna pre zimné obdobie. Škorica a klinčeky vytvoria výraznú chuť, ktorá sa hodí k sviatočným pochúťkam a sladkostiam.
Ingrediencie:
- 1 kg šípok
- 800 g cukru
- 1 lyžička mletej škorice
- 5 ks klinčekov
Postup: Šípky očistite a spracujte do kaše ako pri predchádzajúcich receptoch. Kašu vložte do hrnca, pridajte cukor, škoricu a klinčeky. Zmes varte na miernom ohni, kým nezačne hustnúť. Počas varenia môžete podľa chuti pridať ďalšie korenie. Keď džem dosiahne požadovanú hustotu, vyberte klinčeky a džem nalejte do sterilizovaných pohárov.
Šípkové potešenie
Spracujte šípky do podoby džemov alebo lekvárov a užite si ich chuť počas zimných mesiacov. Či už si zvolíte klasický lekvár, alebo sa rozhodnete experimentovať s jablkami, hruškami a korenín, výsledok vás určite poteší. Šípky, plné vitamínu C a antioxidantov, dodajú džemom nielen vynikajúcu chuť, ale aj mnoho zdravotných benefitov. Máte už program na tento víkend?