Tradičné bryndzové pirohy sú skrátka fantastické, no niekedy treba vyskúšať aj niečo nové. Napríklad tieto pirohy plnené mletým mäsom a údeným oštiepkom s kapustou a slaninkou vyzerajú skrátka dokonale. V relácii Pečie celé Slovensko ich uvarila súťažiaca Lucka. Ak si aj vy chcete na obed či večeru pochutnať na tejto lahôdke, postupujte podľa receptu nižšie.
Suroviny na cesto:
- 2 vajcia
- 2 PL oleja
- 3 dcl horúcej vody
- 200 g hladkej múky
- 500 g polohrubej múky
- Soľ
Suroviny na plnku:
- 500 g mletého mäsa z pliecka
- 100 g oravskej slaniny
- Soľ
- Čierne korenie
- 150 g údeného oštiepka
- 200 g ricotty
- Cibuľka
Kapustová perinka:
- 150 g slaniny
- 500 g kyslej kapusty
- 150 g suchého vína
- Cibuľa
- Soľ
Slaninový prach:
- 50 g slaninových plátkov
- 50 g strúhanky
Postup prípravy pirohov:
- Do misky rozbijeme vajcia so soľou. Zalejeme vodou (nie vriacou) a metličkou rozšľaháme. Pridáme olej, soľ a múku a vypracujeme nelepivé cesto. Necháme ho prikryté odpočívať 10-15min. Odpočinuté cesto spracujeme na pirohy. Varíme, pokiaľ nevyplávajú na povrch.
- Slaninu na kocky upražíme, pridáme cibuľku a keď je dozlata, môžeme pridať mäso. Posolíme okoreníme dusíme cca 15 minút.
- Do vychladnutej zmesi vmiešame nastrúhaný oštiepok a ricottu. Zmesou plníme pirohy.
- Opražíme cibuľku so slaninou, pridáme kapustu a podlejeme vínom. Dusíme domäkka. Nakoniec dochutíme soľou a cukrom podľa chuti.
- Slaninku opražíme do chrumkava a necháme vychladnúť. V mixéri spolu so strúhankou pomelieme na prach.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko