Máte radi želé? Túto netradičnú pochúťku neobľubuje každý, no ak patríte k jej milovníkom, táto želé torta si vás získa. Želé je pripravené zo šampanského, takže si na tejto dobrote pochutnajú skôr dospelí. Vďaka vyrezávanému ovociu navyše vyzerá veľmi efektívne. Pripravte si ju podľa receptu od Alenky z relácie Pečie celé Slovensko.
Suroviny na korpus:
- 8 vajec
- 240 g kr. cukru
- 1 kypriaci prášok do pečiva
- 320 g polohrubej múky
Suroviny na plnku:
- 500 g mascarpone
- 250 g šľahačkovej smotany
- 2 x vanilkového cukru
- 200 g bielej čokolády
Želé zo šampanského:
- 20 g želatíny
- 400 ml šampanského
Želé z granátového jablka:
- 600 g pyré z granátového jablka
- 200 g kr. cukru
- 30 g želatíny
- 150 ml likér
- 12 g pektín
Zdobenie:
- 90 g želatíny
- 250 g kr. cukru
- 2 citróny
- 300 g bielej čokolády na potretie torty
Ovocie:
- melón červený, melón žltý, pitahaya, kumkvat, jahody, kivi, karmabola, pomaranč, limetka, jablko
Postup prípravy želé torty:
- Korpus – bielky vyšľaháme s cukrom do peny, spojíme ju so žĺtkami a prisypeme múku s práškom do pečiva ( klasická piškóta). Vylejeme do formy a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov asi 25 minút. Po upečení necháme korpus vychladnúť.
- Plnka – šľahačkovú smotanu vyšľaháme s vanilkovým cukrom do tuha, pridáme mascarpone a roztopenú bielu čokoládu. Vyšľaháme tuhý krém.
- Želé z granátového jablka – želatínu necháme „napučať“ vo vode a medzitým si ohrejeme granátové pyré s cukrom a likérom. Pridáme želatínu, ktorú sme rozpustili v troške zohriatého pyré, vlejeme do formy a necháme stuhnúť.
- Tortu naplníme tak, že medzi korpusy s mascarpone krémom vložíme želé z granátového jablká.
- Zdobenie – želé zmiešame s cukrom, pridáme 1,5 litra vody, citrónovú šťavu a dôkladne rozmiešame. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme asi 1 minútu. Odstavíme zo sporáka a za občasného miešania necháme chladnúť. Naplnenú a vychladenú tortu potrieme bielou čokoládou a poukladáme ovocie. Vlažným želé zalejeme ovocie na torte.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko