Tipy, ako sadiť jahody na jeseň – čo musíte vedieť skôr, než sa do toho pustíte?

ako sadiť jahody na jeseň

O tom, ako sladko vonia miska s jahodami položená na stole, ani nemusíme debatovať. Už vás nebaví chodiť do sadov na samozbery? Ak chcete mať na jar a v lete bohatú úrodu jahôd, treba sadiť jahody na jeseň. Jesenná výsadba dáva rastlinám čas zakoreniť sa, čím sa zvyšuje ich odolnosť voči zime a aj šanca na väčšiu úrodu nasledujúcu sezónu. Prečítajte si návod, ako postupovať pri sadení jahôd, aby ste sa v lete mohli každý deň tešiť z úžasnej ovocnej bublaniny.

Prečo sadiť jahody na jeseň?

Jesenná výsadba jahôd má niekoľko výhod. Vďaka nižším teplotám a vlhkému prostrediu sa rastliny lepšie zakorenia, čo im umožní rýchlejší rast na jar. Ďalšou výhodou je, že jahody zasadené na jeseň môžu priniesť prvú úrodu už na jar alebo začiatkom leta, zatiaľ čo jahody zasadené na jar začnú plodiť až v nasledujúcom roku. To je príležitosť klepnúť sa po čele – tak načo som ich vlastne sadila?

Kedy podniknúť jesennú výsadbu jahôd?

Ideálny čas na sadenie jahôd je od konca augusta do polovice októbra, v závislosti od klimatických podmienok vo vašom regióne. Je dôležité, aby rastliny mali dostatok času na zakorenenie pred príchodom mrazov. Ak sa chystáte sadiť jahody v chladnejších oblastiach, začnite s výsadbou už koncom augusta. V miernejších klimatických podmienkach môžete sadiť aj neskôr, napríklad v októbri.

Odporúčame: Ako využiť zelené paradajky: 5 jednoduchých receptov na ich dokonalé využitie!

jahody v záhrade
Depositphotos

Výber správneho miesta pre sadenie jahôd

Jahody milujú slnko, preto je dôležité vybrať im také miesto, kde budú rastliny vystavené slnečnému žiareniu aspoň 6 – 8 hodín denne. Zabezpečte, aby pôda bola dobre priepustná a bohatá na organické látky. Jahody majú rady ľahkú, mierne kyslú pôdu s pH medzi 5,5 a 6,5. Vyhnite sa výsadbe na miestach, kde predtým rástli iné plodiny z čeľade ľuľkovitých, ako sú paradajky, zemiaky alebo paprika. Nechcete, aby vaše jahody ochoreli.

Príprava pôdy pre jahody

Pred výsadbou je dôležité pripraviť pôdu tak, aby poskytovala jahodám všetky potrebné živiny. Pôdu dôkladne očistite od buriny, ktorá by im mohla vziať potrebné živiny. Prekyprite ju do hĺbky 25 – 30 cm, aby mali korene ľahší prístup k živinám a vzduchu. Do pôdy zamiešajte dostatok kompostu alebo dobre rozloženého hnoja, ktorý zlepší kvalitu pôdy. Čo tam po troche smradu!

Výber správnych odrôd jahôd

Na jesennú výsadbu sú vhodné najmä takzvané stále plodiace odrody, ktoré vám poskytnú úrodu počas viacerých mesiacov. Medzi obľúbené odrody patria:

  • Jahody mesačné (Fragaria vesca): Tieto jahody plodia menšie, ale veľmi aromatické plody počas celého leta.
  • Stále plodiace jahody: Poskytujú úrodu viackrát do roka, čo je vhodné, ak chcete mať jahody priebežne.
  • Jednorazovo plodiace jahody: Odrody prinášajú úrodu naraz počas sezóny, zvyčajne na jar a začiatkom leta.

Ideme sadiť jahody!

Ak sa chystáte zasadiť viacero rastlín, pripravte záhony s dostatočnými odstupmi. Jahody sadíme v radoch s odstupom približne 30 – 40 cm medzi jednotlivými rastlinami a asi 60 cm medzi riadkami. To zabezpečí dostatok priestoru pre rozrastanie koreňov a listov. 

Pri sadení jahôd je dôležité, aby ste ich zasadili do takej hĺbky, aby korene boli úplne pod povrchom, ale srdiečko (centrálna časť rastliny) zostalo nad pôdou. Príliš hlboká výsadba môže spôsobiť hnitie srdiečka, čo vedie k úhynu rastliny.

A na záver ešte jahody dobre zalejte, aby sa korene usadili v pôde. Počas prvých týždňov po výsadbe na to nezabúdajte.

Odporúčame: Opadané lístie v záhrade: 5 jednoduchých spôsobov, ako sa s ním vysporiadať!

jahody
Depositphotos

Starostlivosť o rastliny jahôd po výsadbe

Starostlivosť o jahody po výsadbe je rovnako dôležitá ako samotná výsadba. Udržujte pôdu vlhkú, ale nie premokrenú. Jahody potrebujú dostatok vody, aby sa dobre zakorenili, najmä v suchých dňoch. Na ochranu koreňov pred zimou a zachovanie vlhkosti môžete pôdu okolo jahôd mulčovať slameným alebo dreveným mulčom. Je to zároveň vynikajúci prostriedok v boji proti burinám. 

Jahody ju neznášajú, preto pravidelne odstraňujte neželané rastliny z ich okolia. V chladnejších oblastiach môžete mladé rastliny chrániť pred zimou prikrytím netkanou textíliou alebo slameným mulčom. Na jar môžete pôdu obohatiť o dusíkaté hnojivo, ktoré podporí rýchly rast a vývoj plodov.

U vás sa jahoda vždy nájde!

Jesenné sadenie jahôd je investíciou do bohatej a kvalitnej úrody v nasledujúcej sezóne. Aj keď to vyžaduje trochu plánovania a starostlivosti, výhody sú nesporné. Dobre zakorenené jahody budú odolnejšie voči chorobám, mrazom a prinášajú väčšiu úrodu. Ak budete postupovať podľa uvedených krokov, už na jar sa môžete tešiť na chutné a šťavnaté plody z vlastnej záhrady. Odolnosť voči náhodne okoloidúcim maškrtníkom – žiaľ, žiadna.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE