Poznáte muchovník? Tento nenápadný krík vám možno rastie v záhrade a vy pri ňom prechádzate bez záujmu, no jeho plody sú skutočný zázrak. Chutia ako niečo medzi čučoriedkou, ríbezľou a letom v plnom prúde – sladké, zdravé a ideálne na víno, džem, koláče či len tak do úst.
Odkiaľ muchovník pochádza, ako ho pestovať, aké poklady skrývajú jeho bobule pre vaše zdravie – a hlavne, čo všetko z neho pripraviť. Pripravte si košík, lyžicu a možno aj fľašu na domáce víno – bude to ovocná jazda!
Kto si, milý muchovník?
Muchovník, po latinsky Amelanchier, je stále bežnejšou súčasťou našich záhrad. Jeho domovom je Severná Amerika. U nás sa do záhrad dostáva najmä v posledných rokoch, pretože sme si začali uvedomovať, že existujú aj iné ovocné kríky než len ríbezle a maliny.
Tento otužilec zvláda aj drsnejšie podmienky, nepotrebuje špeciálnu pôdu a dokonca aj zriedka chorľavie. Dorastá do výšky 2 – 5 metrov, a keď zakvitne, vyzerá ako nevesta – celý sa zasype bielymi kvetmi. Plody dozrievajú v júni a chutia ako mix čučoriedky, ríbezle a trochu aj mandlí (najmä kvôli jemne orieškovému tónu semienok).
Muchovník a naše zdravie: Aké cenné látky obsahuje?
Muchovníkové bobule sú ako malé vitamínové bomby. Obsahujú:
- Vitamín C, E a K – na imunitu, pokožku a správne zrážanie krvi.
- Vlákninu – pre dobré trávenie (spokojné bruško).
- Antioxidanty – bojujú proti voľným radikálom.
- Železo a mangán – podpora krvotvorby a metabolizmu.
Navyše majú nízky glykemický index, takže ich môžu papať aj ľudia, čo si sledujú cukor v krvi. A pre zvedavcov – 100 g čerstvého muchovníka má len okolo 80 kalórií. No nekúp to!
DepositphotosZdravotné prínosy konzumácie muchovníkových plodov
Muchovník nie je len chutný, ale aj poriadne zdravý. Jeho bobule sú malé, ale poriadne nabité účinnými látkami. Čo všetko dokážu?
Podpora imunity
Plody obsahujú vitamín C aj E, ktoré pomáhajú telu bojovať proti vírusom, baktériám a zápalom. Ak si chcete cez zimu udržať silný imunitný systém, muchovník bude váš spojenec.
Silné antioxidanty
Muchovník je bohatý na flavonoidy, antokyány a ďalšie antioxidanty. Tie chránia bunky pred poškodením a spomaľujú starnutie – zvonka aj zvnútra.
Podpora trávenia
Vláknina v plodoch podporuje správnu činnosť čriev, pomáha pri zápche a zlepšuje celkovú rovnováhu tráviaceho systému.
Zdravé srdce a cievy
Bobule obsahujú draslík a ďalšie látky, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak a zlepšujú pružnosť ciev. Navyše môžu prispieť k zníženiu „zlého“ LDL cholesterolu.
Prírodný bojovník proti cukrovke
Vďaka nízkemu glykemickému indexu a obsahu polyfenolov môžu bobule pomáhať regulovať hladinu cukru v krvi – vhodné aj pre diabetikov (samozrejme, s mierou).
Podpora krvotvorby
Vďaka obsahu železa je muchovník vhodný pre ľudí trpiacich málokrvnosťou alebo pre ženy v období menštruácie.
Dobrý na nervy a náladu
Obsahuje mangán a vitamíny skupiny B, ktoré podporujú nervový systém a psychickú pohodu. Plus – sladké ovocie dokáže rozveseliť aj v ten najpochmúrnejší deň.
Ako muchovník pestovať, aby vám robil radosť?
Muchovník nie je veľký frfľoš. Miluje slnko, ale zvládne aj polotieň. Zasaďte ho do dobre priepustnej pôdy, ideálne na jar alebo jeseň. Je samoopelivý, takže vám stačí jeden krík – ale keď mu dáte kamaráta, odmení sa bohatšou úrodou. Plodiť začína zvyčajne dva roky po zasadení a rok čo rok sa môžete tešiť zo stále väčšej nádielky plodov.
Zalievanie netreba preháňať, len počas sucha. Rez zvláda v pohode – môžete tvarovať aj omladzovať. A keď dozreje? Tmavočervené až bordové bobule oberajte čím skôr, lebo inak si na ne trúfnu aj vtáky (a to rýchlejšie, než by ste čakali).
Muchovníkové hody – čo všetko z neho pripraviť?
Muchovník je v kuchyni univerzálna surovina. Môžete ho jesť čerstvý, sušený, zavarený aj premenený na lahodné dobroty. Tu sú naše obľúbené recepty:
Domáce muchovníkové víno
Ingrediencie:
- 2 kg zrelých bobúľ
- 1,5 kg cukru
- 4 l vody
- šťava z 1 citróna
- vínne kvasinky
Postup: Bobule rozpučte, zalejte vriacou vodou a nechajte 24 hodín postáť. Pridajte cukor, citrón a vínne kvasinky. Nechajte kvasiť vo veľkej nádobe aspoň 3 týždne. Potom stočte, prefiltrujte a nechajte dozrievať v skle. Výsledok? Lahodné, rubínovo červené víno, ktoré pohladí dušu.
Muchovníkový kompót
Ingrediencie:
- 500 g bobúľ
- 200 ml vody
- 100 g cukru
- kúsok škorice, klinček
Postup: Bobule vložte do sterilizovaných pohárov. Z vody, cukru a korenia uvarte nálev. Zalejte bobule a zasterilizujte 15 minút pri 85 °C. Výborný do jogurtu, na raňajky alebo len tak – lyžičkou z pohára!
Džem z muchovníka a citróna
Ingrediencie:
- 1 kg bobúľ
- 500 g želírovacieho cukru
- šťava z 1 citróna
Postup: Bobule povarte 10 minút. Pridajte cukor a citrón a ešte 5 – 10 minút varte. Plňte do čistých pohárov a otočte hore dnom. Tento džem nemá konkurenciu – na hrianku, do palaciniek alebo ako darček pre svokru.
DepositphotosMuchovníkový koláč s posýpkou
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 150 g masla
- 100 g cukru
- 1 vajce
- 1/2 prášku do pečiva
Náplň:
- 400 g muchovníka
- 2 PL krupice
- 2 PL cukru
Posýpka:
- 100 g hrubej múky
- 50 g masla
- 50 g cukru
Postup: Z ingrediencií vypracujte cesto, natlačte ho do formy. Zasypte ovocím premiešaným s cukrom a krupicou. Pridajte posýpku, pečte 35 minút pri 180 °C.
Muchovníkové muffiny s jogurtom
Ingrediencie:
- 250 g polohrubej múky
- 2 vajcia
- 100 g trstinového cukru
- 200 g bieleho jogurtu
- 100 ml oleja
- 1 prášok do pečiva
- 200 g muchovníka
Postup: V miske vyšľahajte vajcia s cukrom, pridajte jogurt, olej a nakoniec múku s práškom do pečiva. Primiešajte muchovníkové bobule. Nalejte do formy na muffiny a pečte 20 – 25 minút pri 180 °C. Rýchle, nadýchané a ideálne ku káve alebo na desiatu.
Smoothie s muchovníkom, banánom a škoricou
Ingrediencie:
- 1 hrnček muchovníkových bobúľ
- 1 zrelý banán
- 200 ml rastlinného alebo kravského mlieka
- ½ ČL mletej škorice
- med (voliteľne)
Postup: Všetko rozmixujte dohladka. Podávajte vychladené, prípadne s kockami ľadu. Toto smoothie je ako zdravý dezert v pohári – osvieži, zasýti a dobije energiou.
Tvarohový koláč s muchovníkom (ako od babky)
Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 120 g masla
- 2 PL cukru
- 1 žĺtok
- 1 – 2 PL studenej vody
Plnka:
- 500 g jemného tvarohu
- 100 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- 200 g muchovníka
Postup: Vypracujte cesto, rozvaľkajte a dajte do formy. Zmiešajte tvaroh s cukrom, vajcom a vanilkou, nalejte na cesto. Navrch dajte bobule muchovníka. Pečte cca 40 minút pri 180 °C.
Voňavý, šťavnatý a nostalgický – presne ako koláče z detstva.
Prečo sa pustiť do pestovania muchovníka
Muchovník je nenáročný, krásne kvitnúci a navyše vás každoročne obdaruje sladkým ovocím plným vitamínov a chuti. Pre záhradkárov je to ideálny spoločník:
- nepotrebuje veľa starostlivosti,
- krásne doplní jedlú záhradu,
- z jednej úrody pripravíte zásoby na celú zimu.
A čo je najlepšie? Pestovaním muchovníka robíte radosť nielen sebe, ale aj svojej rodine. Deti si ho zamilujú, vtáky vám budú robiť spoločnosť (ak im dovolíte niečo si uchmatnúť) a vaša špajza sa bude červenať záplavou domácich dobrôt.
Možno ste si ho doteraz nevšimli. Možno vám rástol pod nosom a nevedeli ste, čo je zač. Ale teraz, keď už poznáte jeho silu a možnosti, možno mu vo svojej záhrade vyhradíte kúsok miesta. A keď príde leto, sadnete si pod jeho korunu, natiahnete nohy a poviete si: „To bol dobrý nápad.“
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos