Okrasná záhrada vo svahu - ako ju vytvoriť a čo do nej nasadiť?

záhrada vo svahu

Vytvorenie okrasnej záhrady na svahovitom teréne môže byť výzvou, no zároveň ponúka jedinečné príležitosti na vytvorenie nádherného a zaujímavého priestoru. 

Svahovitý terén prináša rôzne úrovne a perspektívy, ktoré môžu byť využité na vytvorenie záhrady plnej textúr, farieb a rozmanitých prvkov. S vhodným plánovaním a kreatívnym prístupom môžete premeniť svah na pôsobivú okrasnú záhradu, ktorá bude nielen esteticky príťažlivá, ale aj funkčná. 

V tomto článku sa pozrieme na tipy a inšpirácie, ako efektívne využiť svahovitý terén pre vytvorenie krásnej záhrady, ktorá sa stane pýchou vášho domova.

Neprehliadni: DIY záhradný nábytok - nechajte sa inšpirovať kreatívnymi nápadmi

Ako vytvoriť okrasnú záhradu vo svahu?

Vytvorenie okrasnej záhrady na svahovitom teréne môže byť náročné, ale zároveň ponúka mnoho kreatívnych možností. Tu je postup, ako vytvoriť pútavú okrasnú záhradu na svahu:

1. Posúdenie terénu a plánovanie

  • Posúdenie sklonu svahu: Najprv zhodnoťte sklon a orientáciu svahu. Mierny svah môže byť ľahko upravený terasovaním, zatiaľ čo strmší svah môže vyžadovať viac konštrukčných úprav, ako sú oporné múry.
  • Plánovanie: Nakreslite si plán záhrady, ktorý zahŕňa rôzne úrovne, chodníky, schody a oblasti na výsadbu. Plánovanie vám pomôže určiť, kde a ako umiestniť rastliny a iné záhradné prvky, aby ste dosiahli optimálnu vizuálnu a funkčnú harmóniu.

2. Terasovanie svahu

  • Terasovanie: Terasy sú kľúčovým prvkom pri úprave svahovitej záhrady. Vytváraním terás môžete rozčleniť svah na rôzne úrovne, ktoré sa dajú ľahšie využiť na výsadbu a iné záhradné aktivity. Terasy môžu byť vytvorené z prírodného kameňa, betónových blokov alebo dreva, v závislosti od štýlu vašej záhrady.
  • Oporné múry: Ak je svah strmý, oporné múry môžu byť nevyhnutné na stabilizáciu pôdy a zabránenie erózii. Múry môžu byť tiež estetickým prvkom, ktorý pridá záhrade štruktúru a vizuálnu zaujímavosť.

Zaujme Ťa: Dažďová záhrada - ako si ju vybudovať, čo do nej zasadiť a ako sa o ňu starať

 záhrada a terénne úpravy
PINTEREST/Milanka Mirko

3. Výber rastlín

  • Rastliny vhodné pre svahy: Vyberte rastliny, ktoré sú vhodné na výsadbu na svahoch. Hľadajte druhy s hlbokými koreňmi, ktoré pomáhajú stabilizovať pôdu, ako napríklad okrasné trávy, trvalky a pôdopokryvné rastliny. Kríky a malé stromy môžu byť umiestnené na terasách alebo v blízkosti oporných múrov.
  • Rozmanitosť: Kombinujte rôzne druhy rastlín, aby ste dosiahli pestrý a atraktívny vzhľad. Použite rastliny rôznej výšky, farieb a textúr, aby záhrada pôsobila dynamicky.

4. Zavlažovanie a odvodnenie

  • Zavlažovací systém: Na svahu môže byť zavlažovanie náročnejšie, preto zvážte inštaláciu kvapkového závlahového systému, ktorý zabezpečí rovnomerné a efektívne zavlažovanie rastlín.
  • Odvodnenie: Dbajte na správne odvodnenie, aby sa voda nehromadila na jednej úrovni a nespôsobovala eróziu alebo poškodenie rastlín. Odvodňovacie žľaby alebo kanáliky môžu pomôcť odviesť prebytočnú vodu z vyšších častí svahu.

5. Pridanie dekoratívnych prvkov

  • Chodníky a schody: Pridajte chodníky alebo schody medzi terasami, aby ste uľahčili prístup a zároveň pridali estetický prvok. Schody môžu byť vyrobené z kameňa, dreva alebo betónu, podľa štýlu záhrady.
  • Dekoračné prvky: Umiestnite dekoratívne prvky, ako sú sochy, fontány, kamenné dosky alebo lavičky, na rôzne miesta v záhrade, aby ste vytvorili miesta na oddych a zvýšili vizuálnu príťažlivosť.

6. Údržba a starostlivosť

  • Pravidelná starostlivosť: Okrasná záhrada na svahu vyžaduje pravidelnú údržbu, aby zostala krásna a funkčná. Zahrňuje to odstraňovanie buriny, prerezávanie rastlín, kontrolu zavlažovania a údržbu oporných múrov.

Vytvorenie okrasnej záhrady na svahu môže byť obohacujúcim projektom, ktorý premení náročný terén na nádherný a užitočný priestor. S trochou plánovania, správnym výberom rastlín a kreatívnym prístupom môžete dosiahnuť záhradu, ktorá vás bude tešiť mnoho rokov.

Čím podoprieť svah pre okrasnú záhradu?

  • Oporné múry - oporné múry sú najbežnejším spôsobom, ako stabilizovať svah. Zabraňujú pohybu pôdy a vytvárajú rovné plochy (terasy) pre výsadbu a iné záhradné prvky. Môžu byť postavené z rôznych materiálov, ako sú prírodný kameň, betónové bloky, tehly, drevo.
  • Gabióny - gabióny sú drôtené koše naplnené kameňmi alebo inými materiálmi, ktoré slúžia ako oporné prvky na svahu. Môžu byť použité samostatne alebo ako súčasť oporného múru. 
  • Terasovanie - terasovanie je proces vytvárania série stupňovitých plôch na svahu, ktoré sú podopreté opornými múrmi alebo inými konštrukciami. Každá terasa môže byť využitá na výsadbu rastlín, inštaláciu chodníkov alebo umiestnenie záhradného nábytku
  • Palisády a záhradné hranice - palisády sú vertikálne stĺpy alebo koly, ktoré sa používajú na podopretie svahu a vytvorenie záhradných hraníc. Môžu byť vyrobené z dreva, betónu alebo kovu a sú vhodné pre menšie svahy.
  • Výsadba pôdopokryvných rastlín - rastliny s hlbokými a rozvetvenými koreňmi môžu pomôcť stabilizovať svah prirodzeným spôsobom. Tieto rastliny pokrývajú pôdu a zabraňujú jej erózii.   

Čo nasadiť do okrasnej záhrady vo svahu?

INŠPIRUJTE SA: Záhrada na svahovitom teréne

svahová záhrada dizajn
PINTEREST/boredpanda.com

záhradné nápady pre svah
PINTEREST/mckaynursery.com 

záhradné úpravy vo svahu
PINTEREST/Mirjana

záhrada na svahu tipy
PINTEREST/braun-steine.de 

ako použiť gabióny v záhrade
PINTEREST/countryliving.com 

záhradný dizajn vo svahu
PINTEREST/suite101.com 

záhradné nápady pre svah
PINTEREST/firstinarchitecture.co.uk 

Zdroj úvodnej fotky: PINTEREST/hausofmeeshie.com, PINTEREST/etsy.com

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE