Ligurček: TOTO sú najlepšie spôsoby na jeho spracovanie!

Ligurček

Ligurček (Levisticum officinale), známy aj ako „maggi bylina“, je mimoriadne voňavá bylinka, ktorá si našla svoje miesto v kuchyniach po celom svete. Jeho intenzívna chuť pripomínajúca zeler ho predurčuje na použitie v rôznych jedlách, no jeho spracovanie nemusí byť pre každého samozrejmé. Ak máte ligurček v záhrade alebo si ho chcete zadovážiť, tu je niekoľko tipov, ako túto bylinku využiť a spracovať.

Prečítajte si: Ako uskladniť jablká, aby vydržali čo najdlhšie?

Zber a skladovanie ligurčeka

Ligurček je s obľubou používaný v bylinkárstve, a jeho zber sa zvyčajne uskutočňuje v lete, keď rastlina dosiahne svoju plnú zrelosť. Tu sú kroky, ktoré by ste mali nasledovať pri zbere ligurčeka:

  1. Vyberte správny čas: Najlepšie je zbierať ligurček v suchých dňoch ráno, keď je rosa už oschnutá. Tým sa zabezpečí, že bylinky budú mať najvyšší obsah éterických olejov.
  2. Zber sušených častí: Zberajte listy a kvety ligurčeka. Môžete ich natrhať ručne alebo ostrými nožnicami. Dôležité je, aby ste zbierali len zdravé časti.
  3. Pravidlá zberu: Pri zbieraní rastlín dbajte na to, aby ste nevytrhávali celú rastlinu, ale brali len toľko, koľko potrebujete. Takto zabezpečíte, že rastlina môže naďalej rásť a kvitnúť.

Skladovanie ligurčeka

Aby ste zachovali chuť a účinnosť ligurčeka, je dôležité ho správne uskladniť. Tu sú odporúčania, ako na to:

  1. Sušenie: Pred skladovaním je najlepšie ligurček usušiť. Môžete to urobiť zavesením častí rastliny na suchom, tmavom a dobre vetranom mieste. Po úplnom vysušení bylinky by mali byť krehké a lámavé.
  2. Skladovanie v sklenených nádobách: Sušené časti ligurčeka uchovávaj v hermeticky uzavretých sklenených nádobách na suchom a tmavom mieste. Takto sa predíde kontaktu s vlhkosťou a svetlom, ktoré by mohli znižovať kvalitu byliny.
  3. Použitie v kuchyni: Ligurček môžete použiť na dochutenie rôznych jedál alebo ako čaj. Pred použitím je dobré skontrolovať, či sú bylinky stále vo výbornej kondícii.

Odporúčame: Recept: Zapečený karfiol na spôsob francúzskych zemiakov

tipy ako spracovať ligurček
Depositphotos

Liečivé vlastnosti ligurčeka a zdravotné benefity ligurčeka

Ligurček je rastlina, ktorá je známa svojimi liečivými vlastnosťami a širokým využitím v tradičnej medicíne. Pochádza z Európy a Ázie a často sa považuje za „bylinku s veľkými možnosťami“.

Jednou z najznámejších liečivých vlastností ligurčeka je jeho schopnosť podporovať trávenie. Listy a korene ligurčeka sú bohaté na vlákninu a esenciálne oleje, ktoré môžu pomôcť pri zmierňovaní tráviacich ťažkostí, ako sú nadúvanie a bolesti brucha. Okrem toho má ligurček aj močopudné účinky, čo znamená, že podporuje vylučovanie moču a tým môže prispieť k detoxikácii organizmu.

Ligurček obsahuje aj množstvo antioxidantov, ktoré chránia telo pred škodlivými voľnými radikálmi. Týmto spôsobom môže pomôcť znižovať riziko rôznych ochorení, vrátane srdcových chorôb a niektorých typov rakoviny.

V tradičnej medicíne sa ligurček využíva aj na zmiernenie menštruačných nepríjemností a bolesti. Jeho protizápalové vlastnosti môžu tiež prispieť k úľave od zápalov v tele.

Na prípravu bylinného čaju z ligurčeka sa môžu použité sušené listy alebo korene. Pravidelná konzumácia čaju môže pomôcť pri zlepšovaní celkového zdravotného stavu a posilňovaní imunity.

Treba však mať na pamäti, že aj keď ligurček má množstvo pozitívnych účinkov, je dôležité konzultovať užívanie akýchkoľvek bylín s odborníkom, najmä ak užívate lieky alebo máte zdravotné ťažkosti.

Celkovo môžeme povedať, že ligurček je cennou bylinkou, ktorá má veľký potenciál v oblasti liečivých vlastností a využitia v kuchyni.

Využitie ligurčeka - ligurček v kuchyni, ale aj zdravá pokožka a zdravé kĺby

1. Čerstvé listy do polievok a omáčok

Ligurček lekársky je výborným dochucovadlom do vývarov, polievok a omáčok. Čerstvé listy môžete pridať na konci varenia, aby si zachovali svoju výraznú arómu. Skvele sa hodí do slepačieho vývaru, fazuľových polievok alebo omáčok na báze smotany, kde vynikne jeho pikantná chuť. Pri dávkovaní však buďte opatrní – ligurček má veľmi silnú arómu, takže stačí malé množstvo, aby jedlo obohatilo.

2. Ligurčekový ocot

Ak chcete mať arómu ligurčeku vždy po ruke, pripravte si ligurčekový ocot. Stačí naplniť sklenenú fľašu čerstvými listami ligurčeku a zaliať ich kvalitným octom, napríklad jablčným alebo vínnym. Nechajte fľašu stáť na tmavom mieste približne dva týždne a potom ocot precedte. Tento ochutený ocot môžete použiť do šalátov alebo ako prísadu do marinád.

3. Sušenie ligurčeku

Ligurček môžete tiež sušiť a skladovať na neskoršie použitie. Ideálne je sušiť ligurček na tmavom, suchom a dobre vetranom mieste, kde ho zavesíte do zväzkov alebo rozložíte na sito. Keď sú listy úplne suché, môžete ich nadrobiť a skladovať v uzavretej nádobe na tmavom mieste. Sušený ligurček si zachová svoju arómu a bude ideálnym doplnkom polievok, omáčok či jedál zo zemiakov.

Neprehliadnite: Ako zazimovať muškáty počas jesene? Máme pre vás správny postup!

čaj z ligurčeku
Depositphotos

4. Príprava ligurčekového masla

Ligurčekové maslo je skvelým spôsobom, ako pridať do jedál lahodnú chuť. Zmiešajte zmäknuté maslo s jemne nasekanými čerstvými listami ligurčeku, soľou a prípadne inými bylinkami, ako je pažítka alebo petržlen. Toto bylinkové maslo sa hodí na dochutenie grilovaného mäsa, rýb alebo na čerstvé pečivo.

5. Výroba ligurčekovej pasty

Ligurčeková pasta je praktický spôsob, ako si bylinku uchovať dlhšie. Čerstvé listy ligurčeku rozmixujte s olivovým olejom a trochou soli. Získanú pastu môžete skladovať v uzavretej nádobe v chladničke alebo ju zamraziť v malých dávkach. Pasta je výborným základom pre omáčky, dresingy alebo ako prísada do polievok.

6. Zamrazenie čerstvých listov

Ak nemáte čas na sušenie alebo výrobu pasty, jednoducho zamrazte čerstvé listy ligurčeku. Môžete ich vložiť do uzatvárateľných vreciek alebo ich nasekať a zamraziť v nádobách na kocky ľadu spolu s trochou vody. Tento spôsob je ideálny na rýchle použitie pri varení, keď potrebujete len malú dávku bylinky.

7. Príprava čaju z ligurčeku

Ligurček nie je len kuchynská bylinka, ale aj liečivá rastlina, ktorá môže pomôcť s tráviacimi problémami. Na prípravu čaju použite sušené alebo čerstvé listy, ktoré zalejte vriacou vodou a nechajte lúhovať 5–10 minút. Tento čaj môžete piť pri tráviacich ťažkostiach, nadúvaní alebo na podporu zdravia močových ciest.

Prečítajte si aj: Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?

Ligurček je bylinka, ktorú by ste nemali podceňovať. Jeho intenzívna chuť a univerzálnosť z neho robia skvelý doplnok do vašej kuchyne. Či už ho používate čerstvý, sušený, v omáčkach alebo ako súčasť domácich ochutených olejov a octov, ligurček dodá vašim jedlám špecifický a nezameniteľný nádych.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE