Pečený čaj je skvelou alternatívou k bežným horúcim nápojom. Táto sladká ovocná pochúťka nielenže zahreje v chladných dňoch, ale je aj plná vitamínov, ktoré nám pomáhajú posilniť imunitný systém. Veľkou výhodou pečeného čaju je možnosť využitia sezónnych plodov, ktoré máme k dispozícii v danom období. Domáci pečený čaj sa dá prispôsobiť podľa chuti a dostupných surovín. Príprava vás bude baviť, no ešte viac jeho popíjanie.
Odporúčame: Kôpor ako tradičná slovenská bylinka. Aké je jeho využitie?
Základný postup na prípravu pečeného čaju
Máte doma nadbytok ovocia, ktoré nedokážete v krátkom čase skonzumovať, a bojíte sa, že vám zhnije a nič z neho mať nebudete? Ak je už lekvárov a kompótov plná špajza a ovocia stále neubúda, urobte si pečený čaj. A čo v prípade, ak sa vám podarí aj toho pečeného čaju spraviť viac, ako potrebujete? Jednoducho ho rozdajte vašim blízkym, určite sa potešia home made produktu. Stačí čajík pekne zabaliť a je z neho vhodný adept na darček.
Ingrediencie (pre cca 5 menších pohárov):
- 1 kg ovocia (sezónne alebo mix rôznych druhov)
- 500 g cukru (môžete použiť trstinový, med alebo javorový sirup)
- 1-2 ks celého klinčeka
- 1 škoricová tyčinka
- 1 vanilkový lusk alebo 1 balíček vanilkového cukru
- citrónová alebo pomarančová šťava podľa chuti (z jedného citróna alebo pomaranča)
Postup:
Ovocie očistíme, umyjeme a nakrájame na menšie kúsky (nemusí byť dokonale pravidelné, záleží na druhu ovocia). V mise zmiešame nakrájané ovocie s cukrom, korením (škorica, klinčeky, vanilka) a pridáme citrónovú alebo pomarančovú šťavu. Zmes rovnomerne rozprestrieme na plech a vložíme do rúry predhriatej na 180 °C. Pečieme približne 25-35 minút, kým ovocie nezmäkne a nezačne jemne karamelizovať.
Po upečení zmes premiešame a ešte horúci pečený čaj prelejeme do sterilizovaných pohárov. Poháre dobre uzatvoríme a otočíme hore dnom, aby sa vytvorilo vákuum. Skladujeme na chladnom a tmavom mieste.
Ako tento čaj podávať? Zalejte 2-3 lyžice pečeného čaju horúcou vodou a dochuťte podľa potreby. Čaj je ideálny aj ako základ pre rôzne ovocné punče alebo koktaily.
Pečený čaj z jesenných plodov (jablká, hrušky a šípky)
Jeseň je bohatá na jablká, hrušky a divoké plody, ako sú napr. aj šípky, ktoré dodávajú pečenému čaju zaujímavú chuť a množstvo vitamínu C.
Ingrediencie:
- 500 g jabĺk
- 300 g hrušiek
- 200 g šípok (očistených)
- 500 g cukru (alebo medu)
- šťava z 1 pomaranča
- 1 škoricová tyčinka
- 2 ks klinčekov
Postup: Jablká a hrušky očistíme, vykrojíme jadrovníky a nakrájame na malé kúsky. Šípky očistíme od semien a pridáme k jablkám a hruškám. Všetky ingrediencie zmiešame s cukrom, klinčekmi, škoricou a pomarančovou šťavou. Zmes rozprestrieme na plech a pečieme v rúre predhriatej na 180 °C asi 30 minút. Po upečení preložíme horúci čaj do sterilizovaných pohárov a uzatvoríme.
Odporúčame: Grilovanie ovocia: Nečakané možnosti kontaktného grilu
DepositphotosLetný pečený čaj z bobuľového ovocia (maliny, čučoriedky, ríbezle)
Letné bobuľové ovocie je skvelou voľbou pre osviežujúci a sladký pečený čaj, ktorý je bohatý na antioxidanty a vitamíny.
Ingrediencie:
- 300 g malín
- 300 g čučoriedok
- 200 g ríbezlí (červených alebo čiernych)
- 200 g jahôd
- 500 g cukru
- šťava z 1 citróna
- 1 vanilkový lusk alebo balíček vanilkového cukru
Postup: Všetko ovocie dôkladne prepláchneme a necháme odkvapkať. Jahody nakrájame na menšie kúsky. Ovocie zmiešame s cukrom, vanilkou a citrónovou šťavou. Zmes rovnomerne rozprestrieme na plech a pečieme pri 180 °C približne 25 minút. Horúci pečený čaj plníme do sterilizovaných pohárov a uchovávame na chladnom mieste.
Pečený čaj zo zimných plodov (citrusy, zázvor a sušené slivky)
Zimné obdobie praje citrusom a exotickým prísadám, ktoré dodajú vášmu pečenému čaju sviežu a výraznú chuť.
Ingrediencie:
- 2 pomaranče
- 2 citróny
- 1 jablko
- 100 g sušených sliviek
- 50 g čerstvého zázvoru
- 500 g trstinového cukru
- 1 škoricová tyčinka
- 3 ks klinčekov
Postup: Pomaranče, citróny a jablko umyjeme a nakrájame na menšie kúsky (nešúpeme). Zázvor očistíme a nastrúhame najemno. Sušené slivky nakrájame na malé kúsky a všetky suroviny zmiešame s cukrom, škoricou a klinčekmi. Pečieme na plechu v rúre pri 180 °C asi 25 minút. Po upečení hotový čaj preložíme do pohárov a uzavrieme.
Odporúčame: Rastliny do ílovitej pôdy: Týmto kvetom, bylinám i drevinám sa v nej bude dariť najviac
Exotický pečený čaj s ananásom a mangom
Pre tých, ktorí chcú vyskúšať niečo exotické, je tento recept s ananásom a mangom ideálny. Ovocie je sladké, šťavnaté a dodá popíjaniu čaju tropickú atmosféru.
Ingrediencie:
- 1 čerstvý ananás
- 1 mango
- 1 jablko
- 1 citrón
- 500 g cukru
- šťava z 1 pomaranča
- 1 vanilkový lusk
- 1 škoricová tyčinka
Postup: Ananás, mango a jablko očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Všetko ovocie zmiešame s cukrom, šťavou z pomaranča a vanilkou. Zmes rozložíme na plech a pečieme pri 180 °C približne 25 minút, kým ovocie nezmäkne a nezačne karamelizovať. Horúci čaj prelejeme do pohárov a uskladníme.
Aj sa napijete, aj si zamaškrtíte
Domáci pečený čaj je nielen chutný, ale aj výživný nápoj, ktorý môžete pripraviť počas celého roka zo sezónnych plodov. Je to skvelý spôsob, ako sa zahriať počas zimných dní alebo si užiť letné chute počas chladnejších období. Každý recept môžete ľahko prispôsobiť podľa dostupnosti ovocia a vašich chuťových preferencií. Nezabúdajte, že ovocie, ktoré si zalejete horúcou vodou, môžete počas popíjania čaju aj zjesť. Bolo by na škodu ho vyhadzovať.