Letné dni si pýtajú ľahkosť, sviežosť a niečo, čo príjemne ochladí telo aj myseľ. Kým väčšina z nás siaha po zmrzline z obchodu, často zabúdame, že aj doma si vieme pripraviť niečo ešte chutnejšie a zdravšie. Kefír, obľúbený kyslomliečny nápoj s jemne nakyslou chuťou, je nielen výborným zdrojom probiotík, ale aj dokonalým základom pre domáce nanuky. Ich príprava je jednoduchá, rýchla a výsledok vás prekvapí svojou jemnou krémovosťou.
Kefírové nanuky sú ideálne pre tých, ktorí si chcú pochutnať bez výčitiek. Sú ľahké, podporujú trávenie, zasýtia a zároveň dodajú telu osvieženie, ktoré počas horúcich dní tak potrebujeme. Vďaka variabilite ingrediencií ich môžete pripraviť na desiatky spôsobov – s ovocím, medom, orieškami či dokonca s čokoládou. Prinášame vám 7 receptov, ktoré zvládne pripraviť každý a ktoré urobia radosť celej rodine.
Klasické kefírové nanuky s medom
Ingrediencie:
- 500 ml kefíru
- 3 PL medu
- 1 ČL vanilkového extraktu
Postup: Kefír v miske zmiešajte s medom a vanilkovým extraktom, kým sa všetko pekne nespojí. Zmes nalejte do foriem na nanuky a nechajte minimálne 5 hodín tuhnúť v mrazničke. Výsledkom je jemný nanuk s prirodzene sladkou chuťou.
FreepikJahodovo-kefírové nanuky
Ingrediencie:
400 ml kefíru
200 g čerstvých jahôd
2 PL trstinového cukru alebo medu
Postup: Jahody rozmixujte na pyré a zmiešajte ich s kefírom a sladidlom. Pre mramorový efekt môžete do foriem najprv naliať trochu kefíru a potom vrstvu jahodového pyré. Mrazte aspoň 6 hodín.
Tropické kefírové nanuky s mangom
Ingrediencie:
400 ml kefíru
1 zrelé mango
2 PL agávového sirupu
Postup: Mango ošúpte a nakrájajte na kúsky. Rozmixujte na hladké pyré a spojte ho s kefírom a sirupom. Nalejte do foriem a nechajte stuhnúť. Tropická chuť manga sa krásne spojí s jemnou kyslosťou kefíru.
FreepikKefírové nanuky s čučoriedkami
Ingrediencie:
450 ml kefíru
150 g čerstvých alebo mrazených čučoriedok
2 PL medu
Postup: Čučoriedky zmiešajte s medom a rozmixujte. Do kefíru vmiešajte ovocné pyré a nalejte do foriem. Pre zaujímavý efekt môžete časť čučoriedok ponechať vcelku. Nanuky mrazte aspoň 5 hodín.
Kefírové nanuky s banánom a orieškami
Ingrediencie:
400 ml kefíru
2 zrelé banány
hrsť nasekaných vlašských orechov
1 PL medu
Postup: Banány rozmixujte na krémovú hmotu, pridajte kefír, med a nakoniec vmiešajte orechy. Zmes nalejte do foriem a nechajte stuhnúť. Nanuky sú výživnejšie a zasýtia aj ako malá desiata.
FreepikČokoládovo-kefírové nanuky
Ingrediencie:
400 ml kefíru
2 PL kvalitného kakaa
2 PL medu alebo javorového sirupu
20 g horkej čokolády (nasekanej)
Postup: Kefír zmiešajte s kakaom a sladidlom, pridajte kúsky čokolády. Nalejte do foriem a nechajte mraziť aspoň 6 hodín. Vznikne zdravšia alternatíva k tradičným čokoládovým nanukom.
FreepikKefírové nanuky s malinami a kokosom
Ingrediencie:
400 ml kefíru
150 g malín
2 PL strúhaného kokosu
2 PL medu
Postup: Maliny rozmixujte a zmiešajte s kefírom, kokosom a medom. Všetko nalejte do foriem a nechajte zamraziť. Nanuky majú sviežu, ľahko exotickú chuť, ktorá osvieži aj počas najväčších horúčav.
Osvieženie, ktoré má štýl aj zmysel
Domáce nanuky z kefíru sú dôkazom, že zdravý dezert nemusí byť nudný. Vďaka ich jednoduchej príprave ich môžete robiť prakticky každý deň inak a vždy prekvapiť rodinu či priateľov novou kombináciou chutí. Navyše, kefír je bohatý na probiotiká, ktoré podporujú trávenie a celkovú imunitu, takže nanuky sú nielen lahodné, ale aj prospešné.
Ak sa raz pustíte do ich výroby, rýchlo zistíte, že obchodné nanuky už nebudú mať šancu. Stačí kefír, trocha fantázie a pár hodín v mrazničke – a máte po ruke osvieženie, ktoré poteší deti aj dospelých. Nanuky si môžete prispôsobiť podľa sezónneho ovocia, či dokonca pripraviť verziu s proteínom po cvičení. Vyskúšajte ich a objavte nový level letnej pohody.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik