Ako efektívne odradiť lesnú zver od vášho pozemku? Vyskúšajte TIETO účinné a praktické tipy

ako odplašiť lesnú zver z pozemku

Lesná zver nerešpektuje súkromné vlastníctvo, a pokiaľ nenájde vo svojom okolí nič stráviteľné a požívateľné, s radosťou zavíta i na vašu záhradu. Títo nezvaní návštevníci z radov lesnej zveri môžu narobiť škody na vašom pozemku, záhrade alebo plodinách. 

Ak sa divé zvieratá, ako jelene, srnky či diviaky, často pohybujú vo vašom okolí, existuje niekoľko efektívnych a bezpečných spôsobov, ako ich odradiť. Či už ide o pevné oplotenie, využitie prírodných odpudzovačov alebo zvukových bariér, tieto opatrenia vám pomôžu ochrániť váš majetok a zároveň rešpektovať prirodzené správanie zvierat. Poďte sa s nami pozrieť na to, ako odradiť lesnú zver od toho, aby pravidelne navštevovala váš pozemok.

Neprehliadni: TAKTO si možno pripraviť kvalitný kompost z listov stromov

 

Ako odradiť lesnú zver a znížiť škody na záhrade? Ako chrániť pred divou zverou svoj pozemok?

Ochrana pozemku pred zvieratami môže byť zabezpečená niekoľkými metódami. Môžete vsadiť na pachový ohradník, sieť proti divej zvery - ochranná sieť proti ohryzeniu, vizuálno-akustický odpudzovač či vyskúšať opatrenia nižšie, ktoré vám pomôžu ochrániť vašu úrodu, rastliny a majetok pred nechcenými návštevníkmi z lesa:

1. Oplotenie pozemku

Vysoký plot

Pevný plot s výškou aspoň 2 metre je jedným z najúčinnejších spôsobov, ako zamedziť vstupu zvierat, ako sú jelene alebo diviaky.

Elektrické oplotenie

Elektrické oplotenie môže zver odstrašiť jemným šokom, ktorý jej neublíži, ale spoľahlivo ju odradí od vstupu na pozemok.

2. Prírodné odpudzovače

Zápachový odpudzovač divej zveri 

Použitie organických repelentov, ako sú cesnak, cibuľa, levanduľa alebo určité druhy mydla, dokáže lesnú zver odradiť. Zvieratá citlivé na pachy sa týmto oblastiam budú vyhýbať.

Chemický odpudzovač proti divej zveri - repelent

V špecializovaných predajniach nájdete aj chemické odpudzovače, ktoré sú bezpečné pre záhradu, ale účinné proti zvieratám.

3. Zvukové a svetelné bariéry

Zvukové odpudzovače

Existujú prístroje, ktoré vydávajú ultrazvuk alebo zvuky, ktoré sú nepríjemné pre zvieratá, ale pre človeka takmer nepočuteľné. Tieto zariadenia môžu účinne odplašiť zver.

Pohybové svetlá

Automatické svetlá reagujúce na pohyb môžu vyplašiť zvieratá, ktoré sú plaché a vyhýbajú sa nečakaným podnetom.

Pozri aj: Ako sa zbaviť bzdochy zo záhrady a z domu? Máme TOP 6 účinných spôsobov!

ako zamedziť vstupu zveri na pozemok
Depositphotos

4. Využitie prírodných bariér

Výsadbou odpudzujúcich rastlín

Niektoré rastliny, ako napríklad levanduľa, rozmarín alebo mäta, majú odpudzujúce účinky na zver, pretože zvieratá neznesú ich vôňu.

Mulčovanie s odpudzujúcimi látkami

Použitie mulča zmiešaného s pachovými odpudzovačmi, ako napríklad mletá káva alebo citrusové kôry, môže zver odradiť od prechádzania cez vašu záhradu.

5. Domáce zvieratá

Strážny pes

Prítomnosť psa na pozemku môže účinne znížiť návštevy lesnej zveri, pretože väčšina zvierat sa prirodzene bojí psov.

6. Údržba a čistota záhrady

Odstránenie zvyškov jedla

Zvieratá často prichádzajú na pozemky priťahované vôňou jedla. Pravidelne odstraňujte zvyšky jedla alebo odpadky, ktoré by mohli prilákať zver.

Zabezpečenie kompostu

Ak máte kompostér, uistite sa, že je uzavretý a chránený pred prístupom zveri, ktorá by ho mohla považovať za zdroj potravy.

Babské rady, ktoré fungujú ako odpudzovač divej zveri

Babské rady môžu byť účinné pri odplašení lesnej zveri z vášho pozemku sú jednoduché, prírodné a ľahko dostupné, čo ich robí obľúbenými medzi záhradkármi, ktorí nechcú používať chemické odpudzovače.

Ocot a amoniak

Ocot má veľmi silnú vôňu, ktorá odradí zver. Namočte handričku alebo bavlnu do octu a zaveste ju na strom alebo na plot. Môžete tiež postriekať ocot po okrajoch záhrady.

Rovnako účinný je aj amoniak. Nalejte trochu amoniaku na handričku a rozložte po obvode záhrady.

Kávová usadenina

Kávové usadeniny majú silný pach, ktorý je pre mnohé zvieratá, vrátane srniek a jeleňov, nepríjemný. Rozsypte usadeniny okolo záhonu, čo zároveň pomôže pôde ako hnojivo.

Odporúčame: Zazimovanie muškátov - TOP rady a postup, ako na to!

bezpečné metódy odplašenia zvierat
Depositphotos

Ľudské vlasy

Lesná zver sa často vyhýba ľuďom, a tak môžete využiť ľudské vlasy ako prírodný odpudzovač. Použite svoje vypadané alebo získajte od miestneho kaderníka zopár vlasov a rozložte ich po pozemku alebo zaveste na konáre stromov.

Silné korenie

Ostré a štipľavé vône korenín ako kajenské korenie alebo paprika sú pre zver mimoriadne nepríjemné. Môžete ich rozsypať okolo rastlín alebo použiť v zmesi s vodou a postriekať.

Krvná múčka

Krvná múčka je prírodný hnojivý produkt, ktorý sa používa aj na odplašenie zvierat. Zver ju neznáša pre jej silný zápach. Stačí ju rozsypať okolo rastlín a záhonov.

Psí moč alebo srsť

Zvieratá sa často vyhýbajú oblastiam, kde cítia prítomnosť psov. Ak máte psa, pravidelný pobyt na záhrade pomôže odplašiť zver. V niektorých prípadoch sa odporúča rozsypať psie chlpy po okrajoch pozemku.

Neprehliadni: Chryzantémy sú kráľovné jesene: Ako ich správne pestovať?

ochrana záhrady pred divou zverou
Depositphotos

Prikrmovanie divej zveri

Prikrmovanie divej zveri ako ochrana záhrady je stratégia, ktorá sa zakladá na poskytnutí alternatívneho zdroja potravy pre zvieratá, aby sa znížila ich motivácia hľadať potravu v záhradách alebo na poľnohospodárskych pozemkoch. Tento prístup môže byť efektívny, ak sa vykonáva správne, ale treba brať do úvahy aj určité riziká a pravidlá.

Ako funguje prikrmovanie divej zveri?

Cieľom prikrmovania je odlákať zver z obývaných alebo pestovateľských oblastí tým, že jej poskytnete potravu v bezpečnejších častiach lesa alebo voľnej prírody. Ak zvieratá nájdu ľahšie dostupnú potravu na inom mieste, pravdepodobnosť, že sa dostanú na záhradu alebo poľnohospodársku pôdu, sa môže znížiť.

Prikrmovanie divej zveri v praxi:

  1. Vyberte vhodné miesto na prikrmovanie: Prikrmovacie miesta by mali byť mimo záhrady a ďaleko od obývaných oblastí. Ideálne sú oblasti na okraji lesa alebo na opustených lúkach, kde zvieratá neohrozujú ľudí ani plodiny.
  2. Prírodná a zdravá potrava: Je dôležité používať vhodné potraviny, ktoré zodpovedajú prirodzenej strave zveri. Vhodné sú plody, obilniny, seno alebo zelené krmivo. Treba sa vyhnúť spracovaným potravinám, ktoré môžu poškodiť tráviaci systém zvierat.
  3. Sezónne prikrmovanie: Prikrmovanie je najúčinnejšie v období, keď je pre zvieratá menej dostupnej prirodzenej potravy, napríklad počas zimy. V letných mesiacoch by mala byť zver schopná nájsť si dostatok potravy v prírode, čo znižuje potrebu prikrmovania.

Výhody prikrmovania zveri:

  • Odlákanie zveri od záhrady: Ak majú zvieratá dostatočný a ľahko dostupný zdroj potravy inde, je menšia pravdepodobnosť, že sa budú zaujímať o vašu záhradu.
  • Podpora zveri počas nepriaznivých podmienok: Prikrmovanie môže pomôcť zvieratám prežiť ťažšie zimné obdobia alebo obdobia, keď je prirodzenej potravy nedostatok.

Nevýhody a riziká:

  • Závislosť na prikrmovaní: Príliš časté prikrmovanie môže spôsobiť, že zver si zvykne na ľahký prístup k potrave a stane sa od neho závislou. To môže narušiť ich prirodzené správanie a schopnosť hľadať si potravu samostatne.
  • Prilákanie väčšieho množstva zveri: Ak prikrmujete zver blízko obývaných oblastí, môžete prilákať viac zvierat do tejto lokality, čo môže spôsobiť vyššie riziko škôd.
  • Možné konflikty so zákonmi: V niektorých oblastiach je prikrmovanie zveri regulované zákonmi alebo môže byť úplne zakázané, preto je dôležité najskôr sa informovať o miestnych pravidlách a nariadeniach.
0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE